Kanapka onion grilled cheese

             Chrupiący chleb na zakwasie, duuużo sera i duuużo cebuli. Słodycz cebuli i ciągnący ser zanurzone w dobrym chlebie. Na  śniadanie, ciepły lunch lub sycącą kolację. Gorąco polecam!

Przepis dla 2 osób.


Składniki:

  1. Chleb na zakwasie, 4 duże, grube kromki
  2. Cebula, 500 g
  3. Masło, 2 łyżki +2 łyżki
  4. Ser gruyere, 100 g
  5. Sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Cebulę umyć, obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Ser zetrzeć na tarce i odstawić.
  2. Na dużej patelni roztopić masło (2 łyżki) i wrzucić pokrojoną cebulę. Dodać soli i pieprzu (3/4  łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu). Wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 min.
  3. Następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy, zdjąć przykrycie i karmelizować cebulę ok. 20-25 min., aż będzie złotobrązowa. Kilka razy mieszać w trakcie smażenia, można tez dodać odrobinę wody, jeśli cebula zaczyna zbyt szybko się brązowić.
  4. Gdy cebula jest gotowa, przełożyć ją z patelni do miseczki i zostawić do wystygnięcia.
  5. Wymieszać cebulę z tartym serem.
  6. Wyczyścić patelnię i roztopić kolejną łyżkę masła. Położyć kromkę chleba i wyłożyć na nią ok. 2 łyżki sera z cebulą. Przykryć drugą kromką chleba. Smażyć na niewielkim ogniu ok. 3-4 min. pod obciążeniem (przygnieść kanapki np. ciężkim garnkiem lub patelnią). Przewrócić kanapkę na drugą stronę, dołożyć 1 łyżkę masła i smażyć 2 min. pod obciążeniem. 
  7. Wyłożyć na talerze i jeść gorące.
Do tej kanapki wspaniale pasuje świeża sałatka z lekkim vinegrettem.





Komentarze