Tre antipasti - trzy włoskie przystawki

         Włoska kuchnia przebogata jest w przystawki, co wiąże się z celebrowaniem wieczornych posiłków i tradycją długiego biesiadowania. Trzy wybrane przystawki opierają się na warzywach: bakłażanie, papryce i cukinii. Wspaniale nadają się na imprezy, grille czy uroczyste oglądanie meczów Euro 2020, w finale których grają Włosi...:)

Przepis na ok. 25 porcji

Cukinie z grilla z dressingiem:

  1. Cukinia, 2 średnie, młode
  2. Oliwa z oliwek, 4 łyżki
  3. Filety anchois, 3 szt.
  4. Parmezan, starty, 1 łyżka
  5. Sok z cytryny, 2 łyżki
  6. Olej rzepakowy, 3 łyżki
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać patelnię grillową. Cukinie umyć i obierakiem do warzyw ścinać plastry cukinii (miękki środek z pestkami odłożyć, nie będzie potrzebny - można wykorzystać do tortilli lub jajecznicy).
  2. Plastry cukinii posmarować olejem i wykładać na rozgrzaną patelnię. Usmażyć wszystkie plastry cukinii z obu stron, przełożyć do miski lub rozłożyć na talerzu. 
  3. Przygotować dressing: Do miseczki wycisnąć sok z cytryny, dodać oliwę, parmezan i drobno posiekane fileciki anchois. Wymieszać i polać grillowane plastry cukinii.

Roladki z papryki i mozzarelli
  1. Papryka czerwona 3 szt.
  2. Mozzarella, kulka 125 g
  3. Oliwa z oliwek, 2 łyżki
  4. Sól morka, szczypta
  5. Bazylia świeża, 12 dużych liści
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Paprykę umyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min., aż skórka będzie spieczona i miejscami czarna. Wyciągnąć i przestudzić.
  2. Mozzarellę pokroić na cienkie plastry, liście bazylii drobno posiekać. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z pokrojonymi liśćmi bazylii, dodać szczyptę soli, wymieszać. 
  3. Paprykę obrać ze skórki, wyciągnąć gniazda nasienne, podzielić papryki na mniejsze części, tak by można w nie zawinąć plaster mozzarelli. 
  4. Mozzarellę obtoczyć w oliwie i bazylii, następnie zawinąć w kawałek papryki, zapiąć wykałaczką. 

Grillowany bakłażan z karczochami i salami
  1. Bakłażan, 1 szt.
  2. Salami, 10 plasterków
  3. Karczochy w oleju, 5 szt.
  4. Oliwa z oliwek, 2 łyżki
Przygotowanie:
  1. Bakłażana umyć i pokroić na cienkie plastry. Rozgrzać patelnię grillową. Posmarować każdy plaster bakłażana odrobiną oliwy (najlepiej pędzelkiem) i grillować na patelni z dwóch stron. 
  2. Karczochy (serca) przekroić na pół. 
  3. Na każdy plaster grillowanego bakłażana wyłożyć plaster salami oraz połówkę karczocha. Zawinąć i spiąć wykałaczką. 



Komentarze