Tre antipasti - trzy włoskie przystawki
Włoska kuchnia przebogata jest w przystawki, co wiąże się z celebrowaniem wieczornych posiłków i tradycją długiego biesiadowania. Trzy wybrane przystawki opierają się na warzywach: bakłażanie, papryce i cukinii. Wspaniale nadają się na imprezy, grille czy uroczyste oglądanie meczów Euro 2020, w finale których grają Włosi...:)
Przepis na ok. 25 porcji
Cukinie z grilla z dressingiem:
- Cukinia, 2 średnie, młode
- Oliwa z oliwek, 4 łyżki
- Filety anchois, 3 szt.
- Parmezan, starty, 1 łyżka
- Sok z cytryny, 2 łyżki
- Olej rzepakowy, 3 łyżki
Przygotowanie:
- Rozgrzać patelnię grillową. Cukinie umyć i obierakiem do warzyw ścinać plastry cukinii (miękki środek z pestkami odłożyć, nie będzie potrzebny - można wykorzystać do tortilli lub jajecznicy).
- Plastry cukinii posmarować olejem i wykładać na rozgrzaną patelnię. Usmażyć wszystkie plastry cukinii z obu stron, przełożyć do miski lub rozłożyć na talerzu.
- Przygotować dressing: Do miseczki wycisnąć sok z cytryny, dodać oliwę, parmezan i drobno posiekane fileciki anchois. Wymieszać i polać grillowane plastry cukinii.
Roladki z papryki i mozzarelli
- Papryka czerwona 3 szt.
- Mozzarella, kulka 125 g
- Oliwa z oliwek, 2 łyżki
- Sól morka, szczypta
- Bazylia świeża, 12 dużych liści
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Paprykę umyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min., aż skórka będzie spieczona i miejscami czarna. Wyciągnąć i przestudzić.
- Mozzarellę pokroić na cienkie plastry, liście bazylii drobno posiekać. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z pokrojonymi liśćmi bazylii, dodać szczyptę soli, wymieszać.
- Paprykę obrać ze skórki, wyciągnąć gniazda nasienne, podzielić papryki na mniejsze części, tak by można w nie zawinąć plaster mozzarelli.
- Mozzarellę obtoczyć w oliwie i bazylii, następnie zawinąć w kawałek papryki, zapiąć wykałaczką.
Grillowany bakłażan z karczochami i salami
- Bakłażan, 1 szt.
- Salami, 10 plasterków
- Karczochy w oleju, 5 szt.
- Oliwa z oliwek, 2 łyżki
Przygotowanie:
- Bakłażana umyć i pokroić na cienkie plastry. Rozgrzać patelnię grillową. Posmarować każdy plaster bakłażana odrobiną oliwy (najlepiej pędzelkiem) i grillować na patelni z dwóch stron.
- Karczochy (serca) przekroić na pół.
- Na każdy plaster grillowanego bakłażana wyłożyć plaster salami oraz połówkę karczocha. Zawinąć i spiąć wykałaczką.
Komentarze
Prześlij komentarz