Pavlova z owocami

         Jeden z najbardziej znanych deserów ostatnich lat, klasyczna beza pavlova. Najprostsza, z pysznym kremem śmietankowym i mascarpone i oczywiście owoce, im kwaśniejsze tym lepiej:). 

Przepis na 1 dużą bezę.



Składniki:

  1. Białka jaj, 6 szt.
  2. Cukier drobny, 300 g
  3. Sól, szczypta
  4. Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
  5. Sok z cytryny, 1 łyżeczka
  6. Mąka ziemniaczana, 1 pełna łyżeczka
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
  2. Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Ubić białka na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy zużyjemy cały cukier, dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i znów miksować ok. 3-4 min. Masa musi być sztywna, błyszcząca, bez widocznych kryształków cukru. 
  3. Przygotować blachę z piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Odrysować okrąg o średnicy 21 cm i wyłożyć na ten okrąg całą masę bezową. Boki wyłożonej masy bezowej zgarnąć szpatułką ku górze. 
  4. Włożyć masę bezową do piekarnika, piec 5 min. w temperaturze 150 stopni C., następnie zmniejszyć do 120 stopni C. i piec ok. 1h 50 min. Należy jednak pilnować i sprawdzić wcześniej, czy beza nie zaczyna się brązowić, wtedy wyłączyć wcześniej. Pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystygnięcia.
Krem śmietankowy z mascarpone:

Składniki:
  1. Ser mascarpone, 250 g
  2. Śmietana kremówka, 250 g
  3. Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
  4. Cukier puder, 2 pełne łyżki
+lemon curd, cukier puder i świeże owoce: maliny, borówki, truskawki, porzeczki, poziomki

Przygotowanie:
  1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, ubijamy mikserem, aż lekko się spieni, wtedy dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy i mascarpone. Całość miksujemy, aż krem zrobi się bardzo gęsty i sztywny.
  2. Gotowy krem przekładamy na bezę, tak aby wypełnić cały środek. 
  3. Ozdabiamy bezę z kremem owocami, lemon curd oraz posypujemy delikatnie cukrem pudrem. Schłodzić przed podaniem.
*Bezę bez kremu można przechowywać w suchym miejscu do 2-3 dni, ale bez przykrywania, jest więc to świetna propozycja na wszelkie uroczystości. Można bezę zrobić z wyprzedzeniem, a w dniu uroczystości przygotować jedynie krem.




Komentarze

Popularne posty