Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Druga odsłona ciasta marchewkowego. Tym razem będzie to wersja bezglutenowa, nie mniej smaczna, prosta do przygotowania i zdecydowanie zdrowa (jeśli bierzemy pod uwagę kategorię SŁODKOŚCI). Dużo orzechów, dużo marchewki, ciasto jest więc wilgotne i mięsiste, mąka gryczana zaś podkreśla orzechową nutę.
Składniki:
- Mąka gryczana, 2 szklanki
- Ksylitol, 1 szklanka
- Soda, 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki
- Przyprawy: cynamon mielony (3/4 łyżeczki), imbir mielony(1/2 łyżeczki), gałka muszkatołowa (starta na tarce, 1/8 łyżeczki), goździki (4 szt.), ziele angielskie (4 szt.), pieprz czarny (4 szt.), w sumie 2 łyżeczki
- Orzechy włoskie posiekane, 3/4 szklanki
- Babka płesznik/błonnik indyjski, 2 łyżeczki*
- Szczypta soli
- Marchew, 250 g (dwie średnie marchewki)
- Olej rzepakowy, 1/2 szklanki
- Woda, 1 szklanka
- Ksylitol zmielony w młynku na puder, 2 łyżeczki
*Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotuj: w moździerzu utłucz goździki, ziele angielskie i pieprz. Połącz z cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową*.
- Wymieszaj: w misce wymieszaj wszystkie suche składniki (pozycje 1-8).
- Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do niej olej oraz wodę.
- Połącz: suche składniki wymieszaj z mokrymi i przełóż do przygotowanej tortownicy.
- Piecz 35 min., ale zawsze sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto jest gotowe, tj. nie obkleja się wokół patyczka.
- Wyciągnij z piekarnika, ostudź i posyp pudrem z ksylitolu.
*Mieszankę tych przypraw warto przygotować w większej ilości i przechowywać w słoiczku. Używać do pierników, ciastek korzennych, ciast dyniowych czy imbirowych.
Komentarze
Prześlij komentarz