Bezglutenowe ciasto marchewkowe

            Druga odsłona ciasta marchewkowego. Tym razem będzie to wersja bezglutenowa, nie mniej smaczna, prosta do przygotowania i zdecydowanie zdrowa (jeśli bierzemy pod uwagę kategorię SŁODKOŚCI). Dużo orzechów, dużo marchewki, ciasto jest więc wilgotne i mięsiste, mąka gryczana zaś podkreśla orzechową nutę.

 


Składniki:

  1. Mąka gryczana, 2 szklanki
  2. Ksylitol, 1 szklanka
  3. Soda, 1 łyżeczka
  4. Proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki
  5. Przyprawy: cynamon mielony (3/4 łyżeczki), imbir mielony(1/2 łyżeczki), gałka muszkatołowa (starta na tarce, 1/8 łyżeczki), goździki (4 szt.), ziele angielskie (4 szt.), pieprz czarny (4 szt.),  w sumie 2 łyżeczki
  6. Orzechy włoskie posiekane, 3/4 szklanki
  7. Babka płesznik/błonnik indyjski, 2 łyżeczki*
  8. Szczypta soli
  9. Marchew, 250 g (dwie średnie marchewki)
  10. Olej rzepakowy, 1/2 szklanki
  11. Woda, 1 szklanka
  12. Ksylitol zmielony w młynku na puder, 2 łyżeczki

*Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  2. Przygotuj: w moździerzu utłucz goździki, ziele angielskie i pieprz. Połącz z cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową*.
  3. Wymieszaj: w misce wymieszaj wszystkie suche składniki (pozycje 1-8).
  4. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do niej olej oraz wodę.
  5. Połącz: suche składniki wymieszaj z mokrymi i przełóż do przygotowanej tortownicy.
  6. Piecz 35 min., ale zawsze sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto jest gotowe, tj. nie obkleja się wokół patyczka.
  7. Wyciągnij z piekarnika, ostudź i posyp pudrem z ksylitolu. 
*Mieszankę tych przypraw warto przygotować w większej ilości i przechowywać w słoiczku. Używać do pierników, ciastek korzennych, ciast dyniowych czy imbirowych.




Komentarze

Popularne posty