Chleb bezglutenowy z pastą z natki pietruszki
Od kilku lat jestem fanką wszelkiego rodzaju past, smarowideł i mazideł do pieczywa. Często więc przygotowuję pasty warzywne, pasty na bazie orzechów, hummusy, pasztety warzywne czy też kremy.
Jedną z ulubionych moich past jest ta z natką pietruszki.
Połączenie tylko kilku składników daje bardzo smaczne efekty. Jak zawsze
prostota wygrywa.
Przepis na chleb bezglutenowy powstał z potrzeby chwili.
Będąc na detoksie bezglutenowym, bezmięsnym i bezmlecznym zapragnęłam pieczywa.
Ten przepis jest bardzo prosty, szybki i daje satysfakcjonujące rezultaty.
Pasta z natki pietruszki:
Składniki:
1. Natka pietruszki, pęczek (listki i łodygi)
2. Orzechy nerkowca, 3/4 szklanki
3. Oliwa z oliwek, 4 łyżki
4. Płatki drożdżowe, 2 łyżki
5. Sól morska - duża szczypta, pieprz czarny do smaku
1.
Zmiksuj: wszystkie
składniki przełóż do miski blendera z ostrzem w kształcie litery S i miksuj, aż
masa będzie gładka. Jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.
2.
Dopraw: po zmiksowaniu,
spróbuj pastę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
3. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Aby pasta dłużej zachowała świeżość należy polać ją oliwą, która naturalnie zakonserwuje pastę.
Chleb bezglutenowy
Składniki:
1. Mieszanka mąk
bezglutenowych (gryczana, jaglana, kukurydziana i ziemniaczana),łącznie 500 g
2.
Świeże drożdże, 25 g
3.
Ciepła woda, 500 ml
4.
Cukier, 1 łyżka
5.
Pestki dyni, słonecznika
oraz ziarno sezamu, każde po 2 łyżki
6.
Sól ¾ łyżki
7.
Olej do wysmarowania formy, mąka gryczana do wysypania formy
Przygotowanie:
1.
Wymieszaj: wszystkie
składniki na chleb przełóż do dużej miski i dobrze wymieszaj.
2.
Przełóż masę do
wysmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną keksówki (długość 26 cm).
3.
Odczekaj: przykryj keksówkę
ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia.
4.
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 230 stopni C.
5.
Piecz chleb przez 50 min.
Wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz