Chleb bezglutenowy z pastą z natki pietruszki

             Od kilku lat jestem fanką wszelkiego rodzaju past, smarowideł i mazideł do pieczywa. Często więc przygotowuję pasty warzywne, pasty na bazie orzechów, hummusy, pasztety warzywne czy też kremy.

Jedną z ulubionych moich past jest ta z natką pietruszki. Połączenie tylko kilku składników daje bardzo smaczne efekty. Jak zawsze prostota wygrywa.

Przepis na chleb bezglutenowy powstał z potrzeby chwili. Będąc na detoksie bezglutenowym, bezmięsnym i bezmlecznym zapragnęłam pieczywa. Ten przepis jest bardzo prosty, szybki i daje satysfakcjonujące rezultaty.


Pasta z natki pietruszki:

Składniki:

1. Natka pietruszki, pęczek (listki i łodygi)

2. Orzechy nerkowca, 3/4 szklanki

3. Oliwa z oliwek, 4 łyżki

4. Płatki drożdżowe, 2 łyżki

5. Sól morska - duża szczypta, pieprz czarny do smaku

 Przygotowanie:

1.       Zmiksuj: wszystkie składniki przełóż do miski blendera z ostrzem w kształcie litery S i miksuj, aż masa będzie gładka. Jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.

2.       Dopraw: po zmiksowaniu, spróbuj pastę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

3.       Odstaw do lodówki do schłodzenia.

Aby pasta dłużej zachowała świeżość należy polać ją oliwą, która naturalnie zakonserwuje pastę.


Chleb bezglutenowy

                Składniki:

1. Mieszanka mąk bezglutenowych (gryczana, jaglana, kukurydziana i ziemniaczana),łącznie 500 g

2.       Świeże drożdże, 25 g

3.       Ciepła woda, 500 ml

4.       Cukier, 1 łyżka

5.       Pestki dyni, słonecznika oraz ziarno sezamu, każde po 2 łyżki

6.       Sól ¾ łyżki

7.       Olej do wysmarowania formy, mąka gryczana do wysypania formy

Przygotowanie:

1.       Wymieszaj: wszystkie składniki na chleb przełóż do dużej miski i dobrze wymieszaj.

2.       Przełóż masę do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną keksówki (długość 26 cm).

3.       Odczekaj: przykryj keksówkę ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia.

4.       Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C.

5.       Piecz chleb przez 50 min. Wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia.

 


 

Komentarze

Popularne posty