Ciepły sandwich z serem i warzywami
Lubię ciepłe posiłki w ciągu dnia, na szybką kolację lub po prostu, gdy głód schwyci i po to, aby zjeść coś zdrowego zamiast sięgać po słodycze. Niepotrzebny jest żaden sprzęt, wszystko da się zrobić na jednej patelni. Prosto, szybko i zdrowo – oto hasło reklamowe tej kanapki.
Składniki można oczywiście modyfikować, starajmy się tylko aby było w niej białko (ser, wędlina, drób), coś warzywnego (im więcej tym lepiej) i coś kwaśnego (pikle, pomidory, ogórki kiszone). Taki balans smaków daje gwarancję udanej kanapki.
Składniki:
- Chleb na zakwasie, 2 kromki
- Ser, np. cheddar, emental, gouda, u mnie vegański ser od Vegesiostry, 2 plasterki
- Pomidor, 2 plasterki
- Szynka parmeńska, 1 plaster
- Pikle (słodko-słone ogórki), 4 plasterki
- Roszponka, garść
- Masło, 1 łyżka
Przygotowanie:
- Patelnię rozgrzewamy. Kromki chleba smarujemy masłem i jedną z nich kładziemy masłem do dołu na patelnię, smażymy, aż będzie brązowo-złota.
- Następnie na kanapkę, którą cały czas trzymamy na patelni, kładziemy plastry sera, szynkę, plasterki pomidora, roszponkę i pikle.
- Przykrywamy drugą kromką, tym razem masłem do góry, po czym przewracamy kanapkę, tak aby teraz kromka z masłem była na dnie patelni. Przygniatamy kanapkę ciężkim naczyniem, np. garnkiem na ok. 30 sekund. Dzięki temu będzie chrupiąca i składniki w kanapce dobrze się połączą, a ser się rozpuści.
Komentarze
Prześlij komentarz