Ciepły sandwich z serem i warzywami

Lubię ciepłe posiłki w ciągu dnia, na szybką kolację lub po prostu, gdy głód schwyci i po to, aby zjeść coś zdrowego zamiast sięgać po słodycze. Niepotrzebny jest żaden sprzęt, wszystko da się zrobić na jednej patelni. Prosto, szybko i zdrowo – oto hasło reklamowe tej kanapki.

Składniki można oczywiście modyfikować, starajmy się tylko aby było w niej białko (ser, wędlina, drób), coś warzywnego (im więcej tym lepiej) i coś kwaśnego (pikle, pomidory, ogórki kiszone). Taki balans smaków daje gwarancję udanej kanapki.



Składniki:

  1. Chleb na zakwasie, 2 kromki
  2. Ser, np. cheddar, emental, gouda, u mnie vegański ser od Vegesiostry, 2 plasterki
  3. Pomidor, 2 plasterki
  4. Szynka parmeńska, 1 plaster
  5. Pikle (słodko-słone ogórki), 4 plasterki
  6. Roszponka, garść
  7. Masło, 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Patelnię rozgrzewamy. Kromki chleba smarujemy masłem i jedną z nich kładziemy masłem do dołu na patelnię, smażymy, aż będzie brązowo-złota.
  2. Następnie na kanapkę, którą cały czas trzymamy na patelni, kładziemy plastry sera, szynkę, plasterki pomidora, roszponkę i pikle.
  3. Przykrywamy drugą kromką, tym razem masłem do góry, po czym przewracamy kanapkę, tak aby teraz kromka z masłem była na dnie patelni. Przygniatamy kanapkę ciężkim naczyniem, np. garnkiem na ok. 30 sekund. Dzięki temu będzie chrupiąca i składniki w kanapce dobrze się połączą, a ser się rozpuści.






Komentarze

Popularne posty