Cruffins - włoskie babeczki
Włoski pomysł na karnawałowe danie. Cruffins to połączenie ciasta drożdżowego z francuskim, dzięki wielu warstwom ciasta (i masła) nabiera takiego właśnie francuskiego charakteru. Pyszne, eleganckie.
Przepis na 8 cruffinek.
- Mąka pszenna, 300 g
- Masło miękkie, 200 g
- Świeże drożdże, 12 g
- Cukier, 5 łyżek
- Mleko, 75 ml
- Woda letnia, 85 ml
- Sól
- Cukier puder
Przygotowanie:
- W niewielkiej misce łączymy drożdże z wodą i 2 łyżkami cukru. Mieszamy do rozpuszczenia składników.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, 50 g miękkiego masła, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli. Mieszamy składniki w misce, po czym przenosimy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przekładamy do miski, przykrywany folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, po czym dzielimy na 8 równych części - kulek (ok. 54 g/sztukę). Każdą kulkę rozwałkowujemy cienko (1mm) na podłużny placek, o długości ok. 45 cm, szeroki ok. 10 cm. Rozwałkowany placek obficie smarujemy miękkim masłem, tak aby zużyć 150 g masła na 8 placków.
- Rozwałkowany placek zwijamy w rulonik wzdłuż krótkiej krawędzi. Po czym taki rulonik zawijamy w drugi rozwałkowany placek. Powstanie duży rulonik (w sumie 4 duże ruloniki). Przecinamy go wzdłuż, powstaną dwie części, które zwijamy i tworzymy babeczkę. W ten sposób powstanie 8 cruffinek.
- Wkładamy do papilotek i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 min.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Pieczemy cruffiny przez 20 min.
- Po wyjęciu z piekarnika smarujemy babeczki 3 łyżkami cukru wymieszanymi z 3 łyżkami wody. Po ostygnięciu obficie obsypujemy cukrem pudrem.
Aż
Komentarze
Prześlij komentarz