Cruffins - włoskie babeczki

             Włoski pomysł na karnawałowe danie. Cruffins to połączenie ciasta drożdżowego z francuskim, dzięki wielu warstwom ciasta (i masła) nabiera takiego właśnie francuskiego charakteru. Pyszne, eleganckie.

Przepis na 8 cruffinek.


Składniki:

  1. Mąka pszenna, 300 g
  2. Masło miękkie, 200 g
  3. Świeże drożdże, 12 g
  4. Cukier, 5  łyżek
  5. Mleko, 75 ml
  6. Woda letnia, 85 ml
  7. Sól
  8. Cukier puder
Przygotowanie:
  1. W niewielkiej misce łączymy drożdże z wodą i 2 łyżkami cukru. Mieszamy do rozpuszczenia składników. 
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, 50 g miękkiego masła, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli. Mieszamy składniki w misce, po czym przenosimy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przekładamy do miski, przykrywany folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.
  3. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, po czym dzielimy na 8 równych części - kulek (ok. 54 g/sztukę). Każdą kulkę rozwałkowujemy cienko (1mm) na podłużny placek, o długości ok. 45 cm, szeroki ok. 10 cm. Rozwałkowany placek obficie smarujemy miękkim masłem, tak aby zużyć 150 g masła na 8 placków.
  4. Rozwałkowany placek zwijamy w rulonik wzdłuż krótkiej krawędzi. Po czym taki rulonik zawijamy w drugi rozwałkowany placek. Powstanie duży rulonik (w sumie 4 duże ruloniki). Przecinamy go wzdłuż, powstaną dwie części, które zwijamy i tworzymy babeczkę. W ten sposób powstanie 8 cruffinek.
  5. Wkładamy do papilotek i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 min. 
  6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Pieczemy cruffiny przez 20 min. 
  7. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy babeczki 3 łyżkami cukru wymieszanymi z 3 łyżkami wody. Po ostygnięciu obficie obsypujemy cukrem pudrem. 
Przepis na podstawie przepisu "La cucina italiana".

Komentarze

Popularne posty