Focaccia z oliwkami
Włoska focaccia nie ma sobie równych. Mniej znana niż pizza, jednak równie pyszna i równie doskonała. Dobra focaccia jest zawsze pięknie wyrośnięta, widać w niej wgłębienia, a wierzch jest niezwykle chrupiący. Wystarczy do tego oliwa extra virgin i raj na ziemi gotowy.
Próbowałam już wiele przepisów, ten jednak szczególnie przypadł mi do gustu. Ciasto wspaniale wyrasta i ma idealną strukturę.
Składniki:
- Mąka w proporcjach: pszenna typ 00 manitoba * - 500 g, orkiszowa - 500 g
- Drożdże suszone,1 łyżeczka
- Ciepła woda, 550 ml
- Sól morska, 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, 5 łyżek
- Sól gruboziarnista, np. Maldon - 1 łyżeczka
- Oliwki czarne pokrojone, 3/4 szklanki
* Może być też zwykła mąka pszenna typ 500 lub 550.
Przygotowanie:
- Drożdże mieszamy z ciepłą wodą. Do dużej miski wsypujemy obie mąki, wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy w robocie kuchennym z końcówką haka ok. 5 min. Po tym czasie ciasto będzie się kleić do haka i rąk i to dobrze, jeśli tak nie jest należy dodać więcej wody.
- Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 1,5 - 2 h.
- Po tym czasie do ciasta wsypujemy sól morską i wyrabiamy całość robotem kuchennym ok. 2 min.
- Następnie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i składamy boki ciasta do środka, tak aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Powtarzamy składanie kilka razy, po czym wkładamy ciasto z powrotem do miski i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 min.
- Ponownie wykładamy ciasto na stolnicę i składamy ciasto kilkukrotnie, aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 min.
- Blachę o wymiarach 37x27 cm (lub większą, wtedy focaccia będzie cieńsza) smarujemy oliwą z oliwek (3 łyżki) i wykładamy na nią ciasto. Smarujemy palce oliwą i robimy nimi wgłębienia w cieście. Następnie w ciasto wciskamy oliwki, polewamy pozostałą oliwą. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Teraz także rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C i wkładamy do niego kamień do wypieku pizzy (opcjonalnie).
- Po wyrośnięciu solimy ciasto solą gruboziarnistą i wkładamy do piekarnika na 20-25 min.
- Po wyciągnięciu focacci z piekarnika wyciągamy ją z blachy, aby uwolnić nadmiar pary ze spodu focacci. Kroimy nożem do chleba, polewamy oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz