Makaron z sosem pomidorowym i konfitowanym czosnkiem
Nie będę oryginalna - uwielbiam kuchnię włoską. Ucząc się tej kuchni, nie sposób nie przygotowywać sosu pomidorowego, jest on przecież w tak wielu daniach. Próbowałam wielu, aż znalazłam ten, który został już ze mną na zawsze (chyba). Sos pomidorowy to prosty, a jednocześnie wymagający sos. Pomidory muszą w nim grać pierwsze skrzypce, a dobrze dobrane pozostałe, nieliczne składniki mają za zadanie dobrze akompaniować głównemu wykonawcy. Moim zdaniem w tym sosie to się udało.
Przepis na 4 porcje.
Składniki:
- Czosnek, 1 główka
- Oliwa z oliwek extra virgin, 1/2 szklanki
- Pomidory w puszcze, 2 szt. (2 x 400 g),
- Oregano suszone, 1 łyżeczka
- Cukier, 1 łyżka
- Sól morska, pieprz czarny
- Bazylia, pół pęczka
- Makaron spaghetti, 400 g
Przygotowanie:
- Konfitowanie: oznacza tyle co powolne smażenie (lub pieczenie) w głębokim tłuszczu, w tym przypadku czosnku. Obieramy więc czosnek, rozgrzewamy rondel z grubym dnem i wlewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek, po czym zmniejszamy ogień na jak najmniejszy i konfitujemy czosnek ok. 15 min. Dzięki konfitowaniu czosnek straci ostrość, ale za to będzie słodki, o głębokim aromacie.
- Makaron: w dużym garnku zagotuj wodę na makaron i obficie posól. Pamiętaj 1l wody na każde 100 g makaronu.
- Sos: z rondla odlej nadmiar oliwy (zachowaj ją, jest to już teraz oliwa czosnkowa), ale pozostaw czosnek. Dodaj pomidory z puszki, cukier, sól, pieprz oraz oregano i gotuj na małym ogniu 15-20 min. Sos w tym czasie się zagęści i skoncentruje smak.
- Do gotującej się wody wrzuć makaron i ugotuj go al dente.
- Zmiksuj sos pomidorowy blenderem, ale niezbyt dokładnie, cząstki pomidorów powinny być wyczuwalne.
- Gorący sos wymieszaj z gorącym makaronem. Całość posyp porwaną na kawałki bazylią i polej czosnkową oliwą. Parmezan też mile widziany.
Powyższe zdjęcie to wersja bezglutenowa, z makaronem 100% z czerwonej soczewicy.
Komentarze
Prześlij komentarz