Pieczona brukselka

            Z dzieciństwa pamiętam zapach smażonych gołąbków mojej mamy. Najbardziej lubiłam kapustę, która spieczona na patelni miała chrupiący, lekko gorzkawy, ale bardzo aromatyczny smak.
Mój przepis na pieczoną brukselkę jest właśnie taki. Smak tak przyrządzonej brukselki jest o niebo lepszy i głębszy niż gotowanej, nawet na parze. Polecam nawet sceptykom :).

Porcja dla 3 osób.



Składniki:
  1. Brukselka, 500 g
  2. Oliwa z oliwek, 4 łyżki
  3. Papryka wędzona, 1 łyżeczka
  4. Papryka słodka, 1 łyżeczka
  5. Pieprz czarny świeżo mielony, 1/2 łyżeczki
  6. Sól morska.



Przygotowanie:

  1. Przygotuj brukselkę: umyj, obierz zewnętrzne, zwiędłe listki, przytnij twarde końcówki, a następnie przekrój każdą brukselkę na pół. Przełóż do dużej miski.
  2. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
  3. Marynata: w małej miseczce wymieszaj: paprykę wędzoną i słodką, pieprz czarny i oliwę z oliwek. Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z brukselką.
  4. Upiecz: brukselkę przełóż na blachę do pieczenia, aby utworzyły jedną warstwę (mogą lekko na siebie nachodzić) i wszystkie brukselki przewróć płaską częścią w dół. Dzięki temu spód brukselek będzie pięknie zrumieniony. Brukselki dopraw solą morską, najlepiej Maldon. Piecz 20 min.
  5. Po upieczeniu możesz jeszcze polać brukselkę odrobiną oliwy i doprawić solą, jeśli to potrzebne.
Brukselka będzie świetnym dodatkiem do każdego obiadu. Może też być samodzielnym posiłkiem, np. na kolację w towarzystwie jajka po benedyktyńsku.




Komentarze

Popularne posty