Zupa kukurydziano-dyniowa z "bekonem"

             Zupa, która ogrzewa i pozytywnie nastraja, dzięki wspaniałym kolorom. Zima nie rozpieszcza, zupa tak. Smak nieco orientalny, dzięki mleku kokosowemu, nieco amerykański, dzięki kukurydzy. Danie pełne warzyw, koloru i smaku. Do tego delikatny ryż i zdecydowany w smaku "bekon" czyli smażone wędzone tofu. Spróbujcie tego smaku, myślę, że warto.

Porcja dla 3-4 osób.


Składniki na zupę:

  1. Marchewka (1 szt.), korzeń pietruszki (1 szt.), seler (1/4 szt.), seler naciowy (2 łodygi*)
  2. Cebula, 1 szt.
  3. Olej, 2 łyżki
  4. Dynia hokkaido, 200 g
  5. Kukurydza, 1 puszka
  6. Mleczko kokosowe, 1 puszka
  7. Przyprawy: wędzona papryka (2 łyżeczki), tymianek (1 łyżeczka), sól, pieprz, pieprz cayenne (opcjonalnie)
  8. Sos sojowy, 2 łyżki
  9. Woda, 500 ml
  10. Sok z połowy cytryny
  11. Natka pietruszki lub kolendra, pół pęczka
  12. Ryż basmati, 1/4 szklanki suchego ryżu
Składniki na "bekon":
  1. Tofu naturalne wędzone, 1 kostka
  2. Oliwa z oliwek, 2 łyżki
  3. Sos sojowy, 3 łyżki
  4. Papryka wędzona, 2 łyżeczki
*Seler naciowy sprzedawany jest w dużych pęczkach. Niewykorzystany seler kroję w kostkę i zamrażam, wykorzystuję do zup i sosów.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj warzywa: marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj, seler naciowy pokrój w kostkę. Dynię pokrój w dużą kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skóry). 
  2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, chwilę podsmaż, dodaj startą marchew, pietruszkę i selery. Całość smaż 5-6 min. Następnie dodaj dynię, kukurydzę i wlej wodę, tyle aby warzywa zostały przykryte (ok. 500 ml). Gotuj, aż dynia będzie miękka. ok. 15 min.
  3. Ryż: w czasie jak zupa się gotuje, przygotuj ryż. Przepłucz go zimną wodą cztery lub pięć razy, aż woda przestanie być mętna. Wsyp do garnka i zalej niepełną szklanką wody, posól. Gotuj pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu. 
  4. Wracamy do zupy: gdy dynia będzie miękka dodaj wędzoną paprykę, tymianek, sos sojowy, pieprz, sok z cytryny oraz puszkę mleczka kokosowego i gotuj jeszcze 5 min.
  5. Podawaj z ryżem, natką pietruszki oraz "bekonem".
  6. "Bekon" z tofu: Tofu pokrój na jak najcieńsze plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, rozłóż tofu, podsmaż 2-3 minuty, wlej połowę sosu sojowego i poczekaj, aż cały skarmelizuje się na tofu. Przewróć na drugą stronę i powtórz czynności. Wyłóż na talerz i posyp wędzoną papryką.

 
Przepis powstał na podstawie książki "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karoliny i Macieja Szaciłło, która bardzo polecam.

Komentarze

Popularne posty