Zupa soczewicowa
Często zimą mam ochotę na sycącą, zdrową, rozgrzewającą zupę, soczewicowa jest wtedy dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Lubię ją za głęboki aromat, duuużą dawkę ciepła i pomidorową nutę.
Dodatkowo jest tu spora dawka białka, zupa więc robi ukłon w stronę wegetarian, wegan, lub tych, którzy ograniczają spożycie mięsa (do nich się zaliczam :) ). Do przygotowania w 40 minut dla 4-5 osób.
- Soczewica sucha czarna lub zielona, 2 szklanki
- Cebula, 1 szt.
- Duża marchew, 1 szt.
- Pomidory w puszce, 2 szt. (każda po 400 g) + 2 puszki wody
- Cukier, 2 łyżki
- Przyprawy: cynamon, kurkuma, kumin rzymski mielony, każda po 1 łyżeczce
- Wiórki kokosowe, 4 łyżki
- Sos sojowy 3 łyżki
- Oliwa z oliwek, 4 łyżki
- Sól, pieprz
- Szczypiorek i czarnuszka
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Cztery szklanki wody zagotowujemy w garnku, solimy i wrzucamy soczewicę. Gotujemy 15 min pod przykryciem na małym ogniu.
- W czasie, gdy gotuje się soczewica, obieramy i drobno siekamy cebulę, a marchew obieramy i kroimy w kostkę.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę i marchew, lekko solimy. Smażymy 3-4 minuty, po czym dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kumin i chwilę smażymy, aż warzywa dobrze okryją się przyprawami.
- Zmniejszamy ogień pod garnkiem i wlewamy pomidory z puszki. Do puszek nalewamy wodę i też wlewamy do garnka.
- Do zupy dodajemy wiórki kokosowe, cukier, szczyptę pieprzu czarnego oraz sos sojowy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15-20 min, aż marchew będzie miękka.
- Zupę podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem i czarnuszką.
Przepis na podstawie przepisu Szaciłło "Jedz i pracuj".
Komentarze
Prześlij komentarz