Zupa soczewicowa

 Często zimą mam ochotę na sycącą, zdrową, rozgrzewającą zupę, soczewicowa jest wtedy dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Lubię ją za głęboki aromat, duuużą dawkę ciepła i pomidorową nutę.

Dodatkowo jest tu spora dawka białka, zupa więc robi ukłon w stronę wegetarian, wegan, lub tych, którzy ograniczają spożycie mięsa (do nich się zaliczam :) ). Do przygotowania w 40 minut dla 4-5 osób.




Składniki:
  1. Soczewica sucha czarna lub zielona, 2 szklanki
  2. Cebula, 1 szt.
  3. Duża marchew, 1 szt.
  4. Pomidory w puszce, 2 szt. (każda po 400 g) + 2 puszki wody
  5. Cukier, 2 łyżki
  6. Przyprawy: cynamon, kurkuma, kumin rzymski mielony, każda po 1 łyżeczce
  7. Wiórki kokosowe, 4 łyżki
  8. Sos sojowy 3 łyżki
  9. Oliwa z oliwek, 4 łyżki
  10. Sól, pieprz
  11. Szczypiorek i czarnuszka
Przygotowanie:
  1. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Cztery szklanki wody zagotowujemy w garnku, solimy i wrzucamy soczewicę. Gotujemy 15 min pod przykryciem na małym ogniu.
  2. W czasie, gdy gotuje się soczewica, obieramy i drobno siekamy cebulę, a marchew obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Do garnka z grubym dnem wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę i marchew, lekko solimy. Smażymy 3-4 minuty, po czym dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kumin i chwilę smażymy, aż warzywa dobrze okryją się przyprawami.
  4. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i wlewamy pomidory z puszki. Do puszek nalewamy wodę i też wlewamy do garnka.
  5. Do zupy dodajemy wiórki kokosowe, cukier, szczyptę pieprzu czarnego oraz sos sojowy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15-20 min, aż marchew będzie miękka.
  6. Zupę podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem i czarnuszką.

Przepis na podstawie przepisu Szaciłło "Jedz i pracuj".


Komentarze

Popularne posty