Chleb toskański - pane toscano
Jest to przepis na chleb pszenny, uwielbiany przez dzieci. Moje dzieciaki wcinają go jeszcze gorącego. Nie jest to chleb zwyczajny, bo nie zawiera soli. Jako to, chleb bez soli? Fuj! Toskańczycy właśnie taki chleb pieką od stuleci. A niezwykły smak tworzą poprzez doprawienie solą morską i oliwą extra virgin. Świetnie sprawdza się także jako pieczywo do bruschetty. Chleb jest także pyszny z wyrazistym hummusem lub posypany zaatarem. PIęknie wyrasta i nawet na następny dzień jest świeży.
Jest to też świetny chleb, aby rozpocząć przygodę z przygotowywaniem pieczywa. Dzień przed pieczeniem przygotowujemy bigę czyli rodzaj zaczynu, który fermentuje, a następnego dnia staje się podstawą chleba.
Przepis na 1 bohenek.
Składniki na bigę:
- Drożdże suszone, 1 płaska łyżeczka
- Woda ciepła, 150 ml
- Mąka pszenna uniwersalna (typ 500, 550, lub 0) 115 g
- Do średniej wielkości miski wlej wodę, dodaj drożdże i wymieszaj, aż dobrze się rozpuszczą. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Ciasto będzie rzadkie i o to chodzi. Przykryj je folią spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej na minimum 10 godzin (ale nie dłużej niż 24 h). Jeśli biga w tym czasie opadnie, nie przejmuj się, zaczyn i tak jest aktywny. Po 10 h na powierzchni biga będą widoczne bąbelki, a zapach będzie bardzo drożdżowy.
- Biga - całość,
- Woda ciepła, 200 ml
- Mąka pszenna uniwersalna (typ 500, 550, lub 0) 360 g + trochę do posypywania dłoni
- Do dużej miski wlać bigę oraz ciepłą wodę. Dodać mąkę i zagnieść ciasto (najlepiej robotem kuchennym z końcówką haka). Po 5 minutach zagniatania w robocie, wyciągnąć ciasto i zagnieść ręcznie przez 5 minut. Jeśli ciasto mocno się klei posypać dłonie mąką i dalej zagniatać. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne.
- Uformować ciasto w kulę i wyłożyć na posypaną mąką blachę lub na kamień do pieczenia pizzy. Rozciągnąć ciasto, aby utworzyć podłużny bohenek. Przykryć ciasto odwróconą miską, tak aby mogło wyrastać, ale żeby też nie wyschło.
- Zostawić ciasto na 1,5 h do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą i umieścić na najniższym poziomie.
- Naciąć chleb podłużnie lub skośnie w kilku miejscach (najlepiej żyletką) i wstawić do piekarnika na 35 minut.
- Ostudzić na kratce, kroić nożem do pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz