Domowa granola
Domowa granola, gdy ją mamy, może być wspaniałym śniadaniem, podana z jogurtem i świeżymi owocami lub zdrową przekąską, zabraną do pracy lub szkoły. Można dodać dowolne orzechy, ziarna, co kto lubi...Uwaga, jedzenie granoli wciąga!
Porcja na 2 litrowe słoiki.
Składniki:
- Płatki owsiane, 1 szklanka
- Otręby owsiane, 1/2 szklanki
- Ziarno sezamu, 1/2 szklanki
- Ziarno słonecznika, 1/2 szklanki
- Orzechy włoskie posiekane, 1/2 szklanki
- Pestki dyni, 1/2 szklanki
- Olej rzepakowy, 1/4 szklanki
- Miód, 1/4 szklanki
- Cynamon mielony, 1 łyżeczka
- Sól, duża szczypta
- Rodzynki lub żurawina suszone, 2 garście
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 150 stopni C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj: płatki owsiane, otręby, sezam, słonecznik, orzechy, pestki dyni.
- W rondelku podgrzej olej, dodaj miód, sól i cynamon, gotuj aż składniki się połączą (ok. 2 min.).
- Wlej zawartość rondelka do miski z płatkami i ziarnami, dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blachę.
- Piecz 25 min., następnie wymieszaj i piecz jeszcze 10 min., lub dłużej (do momentu, aż granola będzie lekko brązowa).
- Wyciągnij z piekarnika i wymieszaj z żurawiną lub rodzynkami. Pozostaw do ostygnięcia (granola nabierze wtedy chrupkości).
Komentarze
Prześlij komentarz