Domowa granola

             Domowa granola, gdy ją mamy, może być wspaniałym śniadaniem, podana z jogurtem i świeżymi owocami lub zdrową przekąską, zabraną do pracy lub szkoły. Można dodać dowolne orzechy, ziarna, co kto lubi...Uwaga, jedzenie granoli wciąga!


Porcja na 2 litrowe słoiki.


Składniki:

  1. Płatki owsiane, 1 szklanka
  2. Otręby owsiane, 1/2 szklanki
  3. Ziarno sezamu, 1/2 szklanki
  4. Ziarno słonecznika, 1/2 szklanki
  5. Orzechy włoskie posiekane, 1/2 szklanki
  6. Pestki dyni, 1/2 szklanki
  7. Olej rzepakowy, 1/4 szklanki
  8. Miód, 1/4 szklanki
  9. Cynamon mielony, 1 łyżeczka
  10. Sól, duża szczypta
  11. Rodzynki lub żurawina suszone, 2 garście
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj: płatki owsiane, otręby, sezam, słonecznik, orzechy, pestki dyni.
  3. W rondelku podgrzej olej, dodaj miód, sól i cynamon, gotuj aż składniki się połączą (ok. 2 min.).
  4. Wlej zawartość rondelka do miski z płatkami i ziarnami, dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blachę.
  5. Piecz 25 min., następnie wymieszaj i piecz jeszcze 10 min., lub dłużej (do momentu, aż granola będzie lekko brązowa). 
  6. Wyciągnij z piekarnika i wymieszaj z żurawiną lub rodzynkami. Pozostaw do ostygnięcia (granola nabierze wtedy chrupkości).




Komentarze

Popularne posty