Faszerowane pieczarki - hiszpański tapas
Pierwszy raz spróbowałam tych faszerowanych pieczarek w Hiszpanii parę dobrych lat temu. Po kilku próbach i błędach udało mi się odtworzyć tamten smak. Pieczarki są soczyste, panierka chrupiąca, a czosnek delikatnie wyczuwalny. Ta przystawka sprawdzi się na imprezach, można ją przygotować wcześniej, po czym upiec, gdy goście w progu.
Przepis na 3 sztuki.
Składniki:
- Pieczarki duże, do faszerowania, lub portobello, 4 sztuki
- Cebula, 1/2 sztuki
- Czosnek, 1 ząbek
- Oliwa z oliwek, 4 łyżki
- Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
- Chrupiąca posypka: 2 łyżki oliwy, bułka tarta - 4 łyżki, sól, pieprz, natka pietruszki, 1 łyżka oliwy po upieczeniu.
Przygotowanie:
- Pieczarki obierz. Jedną z pieczarek pokrój w drobną kostkę. Cebulę drobno pokrój, tak samo czosnek.
- Farsz: rozgrzej patelnię i wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, pieczarki i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż 3-4 min. na dużym ogniu.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Obrane pieczarki posmaruj łyżką oliwy z oliwek i posyp solą i pieprzem. Każdą pieczarkę napełnij powstałym farszem z patelni. Delikatnie polej pieczarki oliwą - 1 łyżka.
- Posypka: oliwę, bułkę tartą, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki wymieszaj. Powstanie kruszonka.
- Wstaw pieczarki w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Piecz 15 min. po czym posyp przygotowaną posypką i piecz kolejne 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika polej lekko oliwą z oliwek i posyp natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz