Makaron aglio e olio
Jeden z najprostszych przepisów na szybki makaron po włosku - aglio e olio czyli czosnek i oliwa. Pyszny w swej prostocie i idealny na lekki obiad lub ciepłą kolację. Do tego makaronu się wraca!
Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- Makaron spaghetti, 400 g
- Czosnek, 5 ząbków
- Oliwa z oliwek extra virgin, 3/4 szklanki
- Natka pietruszki, 1/2 pęczka
- Sól morska, świeżo mielony pieprz czarny
- Parmezan, 30 g do posypania gotowego dania
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlać 4 l wody, zagotować. Wsypać 2 łyżki soli.
- Drobno posiekać natkę pietruszki, zetrzeć parmezan, posiekać czosnek na cieniutkie plasterki.
- Do gotującej wody wsypać makaron i gotować al dente. Odłożyć 1 chochlę wody z makaronu.
- Dwie minuty przed ugotowaniem makaronu rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę z oliwek, dobrze ją rozgrzać. W międzyczasie odcedzić makaron (nie przelewać zimną wodą), odstawić.
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić czosnek i chwilę podsmażyć (1 min.), po czym wrzucić natkę pietruszki, makaron i wlać wodę z makaronu. Dobrze wymieszać. Dodać soli i pieprzu do smaku.
- Wyłożyć na talerze, polać oliwą, która zebrała się na patelni, posypać parmezanem. Najlepsze na gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz