Makaron cacio e pepe
Najprostszy makaron włoski, tylko pieprz i ser, a jednak ta prostota zapewnia wspaniały smak. Pieprz czarny tylko świeżo mielony i ser pecorino romano w dużych ilościach oraz oczywiście oliwa z oliwek extra virgin. Kto nie jadł, zachęcam do wypróbowania, receptura oryginalna, włoska.
Przepis na 3 osoby.
Składniki:
- Makaron typu spaghetti, 300 g
- Pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki + szczypta do posypania talerzy
- Ser pecorino romano, 200 g
- Oliwa z oliwek, 7 łyżek
- Sól morska, 1 duża łyżka do makaronu
Przygotowanie:
- Ser pecorino romano zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- W dużym garnku zagotować 3 litry wody. Gdy woda wrze wrzucić łyżkę soli oraz makaron. Gotować al dente. Gdy makaron będzie ugotowany, nabrać 2 chochle wody z makaronu do miseczki, makaron odcedzić, ale nie przelewać go bieżącą wodą.
- W połowie gotowania makaronu na dużą patelnię wsypać czarny pieprz i prażyć pieprz przez 2-3 minuty, aż zacznie intensywnie pachnieć. Wtedy wlać 4 łyżki oliwy, wymieszać i wyłączyć ogień pod patelnią.
- Gdy makaron jest ugotowany, rozgrzać ponownie patelnię, wrzucić cały makaron, wymieszać z pieprzem. Następnie wrzucić do makaronu 3/4 startego sera pecorino, wlać 1 chochlę wody z gotowania makaronu i intensywnie wymieszać. Jeśli ser nie chce się dobrze wymieszać, dodać drugą chochlę wody i ponownie wymieszać, aby cały ser połączył się z makaronem.
- Talerze do makaronu posypać szczyptą pieprzu, wyłożyć porcję makaronu z oblepiającym sosem i polać łyżką oliwy z oliwek. Na wierzch wysypać pozostałą ilość sera pecorino.
Komentarze
Prześlij komentarz