Makaron z pesto genovese
Klasyka kuchni włoskiej po raz kolejny na blogu. Tym razem makaron spaghetti z pesto genovese. Bardzo dużo bazylii, bardzo dużo oliwy i bardzo dużo parmezanu! Uwielbiane połączenie, niezwykle aromatyczne i odświeżające.
Przepis dla 4 osób.
- Bazylia, 2 pęczki
- Orzeszki piniowe, 75 g
- Parmezan, 100 g + trochę do posypania gotowego dania
- Oliwa z oliwek extra virgin, 3/4 szklanki
- Makaron spaghetti, 400 g
- Sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Wstawić wodę na makaron (1 l wody na każde 100 g makaronu) i dobrze posolić.
- Pesto: na suchej patelni przez 3-4 min. podprażyć orzeszki. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie zetrzeć parmezan na tarce oraz oberwać listki w 2 pęczków bazylii.
- Do moździerza wsypać orzeszki, rozgnieść i rozetrzeć drobno. Dodać listki bazylii i razem rozetrzeć i połączyć w pastę. Dodać sól - dwie szczypty. Następnie dodawać po trochu parmezan oraz oliwę (ok. 1 łyżki). Kontynuować dopóki nie skończy się parmezan. Dodać jeszcze trochę oliwy, aby pesto nie było za suche. Spróbować i w razie potrzeby posolić.
- Włożyć makaron do gotującej wody i gotować al dente.
- Z gotującego się makaronu nabrać chochlę wody i zachować. Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Przełożyć całe pesto do garnka, wlać odłożoną wodę z makaronu i wszystko dobrze wymieszać.
- Makaron z pesto przełożyć na talerze, skropić oliwą oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz