Makaronowe muszle z gorgonzolą i ricottą

             Danie to jest zmasowanym atakiem na smak, który gwarantuje wyrazista i ostra gorgonzola oraz parmezan. Wszystko łagodzi beszamel i ricotta. Są to pełne sera włoskie klimaty wciśnięte do makaronowej muszelki. Wszystko posypane pistacjami i polanę oliwą. Czego chcieć więcej...

Przepis dla 4 osób.



Składniki:

  1. Gorgonzola, 300g
  2. Ricotta, 200 g
  3. Jajko, 1 szt.
  4. Parmezan starty, 30 g + 30 g do posypania 
  5. sól, pieprz
  6. Makaron muszle duże, 300 g
  7. Masło, 30 g
  8. Mąka pszenna, 30 g
  9. Mleko, 500 ml
  10. Sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypta
  11. Oliwa z oliwek, 2 łyżki
  12. Pistacje solone, prażone, posiekane drobno, 50 g
Przygotowanie:
  1. Farsz do muszli: gorgonzolę, ricottę, parmezan i jajko dobrze wymieszać, odrobinę posolić i dodać pieprz. 
  2. Zagotować wodę na makaron (3l wody), posolić i dodać łyżkę oliwy. Do wrzącej wody wrzucić makaron i gotować połowę wymaganego czasu (u mnie 7 min). Makaron odcedzić i dobrze przelać zimną wodą, aby muszle się nie skleiły.
  3. Sos beszamelowy: W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, smażyć 2-3 min., wlać mleko, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Mieszać przez ok. 8-10 min. do zgęstnienia sosu. Odstawić.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego na dno wylać 2 łyżki sosu beszamelowego i rozsmarować. 
  5. Do każdej muszli włożyć po łyżeczce farszu i ułożyć z naczyniu żaroodpornym.
  6. Po ułożeniu wszystkich muszli wyłożyć na nie sos beszamelowy, tak by zakryć wszystkie muszle. Piec 30 min.
  7. Po wyjęciu nałożyć na talerze, posypać parmezanem i posiekanymi pistacjami oraz polać odrobiną oliwy z oliwek. 






Komentarze

Popularne posty