Makaronowe muszle z gorgonzolą i ricottą
Danie to jest zmasowanym atakiem na smak, który gwarantuje wyrazista i ostra gorgonzola oraz parmezan. Wszystko łagodzi beszamel i ricotta. Są to pełne sera włoskie klimaty wciśnięte do makaronowej muszelki. Wszystko posypane pistacjami i polanę oliwą. Czego chcieć więcej...
Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- Gorgonzola, 300g
- Ricotta, 200 g
- Jajko, 1 szt.
- Parmezan starty, 30 g + 30 g do posypania
- sól, pieprz
- Makaron muszle duże, 300 g
- Masło, 30 g
- Mąka pszenna, 30 g
- Mleko, 500 ml
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypta
- Oliwa z oliwek, 2 łyżki
- Pistacje solone, prażone, posiekane drobno, 50 g
Przygotowanie:
- Farsz do muszli: gorgonzolę, ricottę, parmezan i jajko dobrze wymieszać, odrobinę posolić i dodać pieprz.
- Zagotować wodę na makaron (3l wody), posolić i dodać łyżkę oliwy. Do wrzącej wody wrzucić makaron i gotować połowę wymaganego czasu (u mnie 7 min). Makaron odcedzić i dobrze przelać zimną wodą, aby muszle się nie skleiły.
- Sos beszamelowy: W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, smażyć 2-3 min., wlać mleko, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Mieszać przez ok. 8-10 min. do zgęstnienia sosu. Odstawić.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego na dno wylać 2 łyżki sosu beszamelowego i rozsmarować.
- Do każdej muszli włożyć po łyżeczce farszu i ułożyć z naczyniu żaroodpornym.
- Po ułożeniu wszystkich muszli wyłożyć na nie sos beszamelowy, tak by zakryć wszystkie muszle. Piec 30 min.
- Po wyjęciu nałożyć na talerze, posypać parmezanem i posiekanymi pistacjami oraz polać odrobiną oliwy z oliwek.
Komentarze
Prześlij komentarz