Pesto z orzechów włoskich i kaparów, chleb na zakwasie
Szybka i smaczna propozycja pasty do chleba, prosto z kuchni włoskiej. Pesto z orzechów włoskich z kaparami i natką pietruszki. Głębię smaku zawdzięcza włoskim orzechom oraz parmezanowi, oliwa z oliwek też ma tu duże znaczenie.
Przepis na ok. 1 szklankę pesto.
Składniki:
- Orzechy włoskie, 80 g
- Kapary, 3 łyżki
- Czosnek, 1 ząbek
- Natka pietruszki, 3 łyżki
- Parmezan starty, 4 łyżki
- Oliwa z oliwek extra virgin, 3/4 szklanki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Orzechy włoskie rozdrabniamy drobno w moździerzu (lub w malakserze), dodajemy czosnek, kapary, parmezan i dużą szczyptę soli. Ucieramy razem na jednolitą masę, dolewając oliwę, która nada pesto odpowiedniej wilgoci.
- Drobno posiekać natkę pietruszki, dodać do pesto i razem ucierać (lub miksować), aż natka puści trochę soku i połączy z pozostałymi składnikami. Spróbować, dodać soli i pieprzu jeśli trzeba.
- Przełożyć do miseczki, schłodzić w lodówce.
Pesto jest najlepsze z dobrym chlebem na zakwasie. Mój chleb upiekłam na podstawie przepisu https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/02/wszystko-co-musisz-wiedziec-o-wypieku.html,
bardzo polecam.
bardzo polecam.
Komentarze
Prześlij komentarz