Pesto z orzechów włoskich i kaparów, chleb na zakwasie

         Szybka i smaczna propozycja pasty do chleba, prosto z kuchni włoskiej. Pesto z orzechów włoskich z kaparami i natką pietruszki. Głębię smaku zawdzięcza włoskim orzechom oraz parmezanowi, oliwa z oliwek też ma tu duże znaczenie. 

Przepis na ok. 1 szklankę pesto.




Składniki:

  1. Orzechy włoskie, 80 g
  2. Kapary, 3 łyżki
  3. Czosnek, 1 ząbek
  4. Natka pietruszki, 3 łyżki
  5. Parmezan starty, 4 łyżki
  6. Oliwa z oliwek extra virgin, 3/4 szklanki
  7. Sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Orzechy włoskie rozdrabniamy drobno w moździerzu (lub w malakserze), dodajemy czosnek, kapary, parmezan i dużą szczyptę soli. Ucieramy razem na jednolitą masę, dolewając oliwę, która nada pesto odpowiedniej wilgoci. 
  2. Drobno posiekać natkę pietruszki, dodać do pesto i razem ucierać (lub miksować), aż natka puści trochę soku i połączy z pozostałymi składnikami. Spróbować, dodać soli i pieprzu jeśli trzeba.
  3. Przełożyć do miseczki, schłodzić w lodówce.
Pesto jest najlepsze z dobrym chlebem na zakwasie. Mój chleb upiekłam na podstawie przepisu https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/02/wszystko-co-musisz-wiedziec-o-wypieku.html,
bardzo polecam.


Komentarze

Popularne posty