Ramen z łososiem i cukrowym groszkiem
Ramen - zupa pełna głębokiego smaku, która zrobiła karierę na całym świecie. Łosoś z sosie teryiaki, do tego lekko słodki cukrowy groszek (równie dobrze sprawdzi się szpinak). Od dłuższego czasu jest to mój ulubiony sposób na domowy ramen.
Przepis dla 4 osób.
Składniki na wywar:
- Włoszczyzna (2 pietruszki, 3 marchewki, kawałek selera, cebula, kawałek pora, liście kapusty lub kalafiora),
- sól, pieprz
- Liść laurowy - 1szt., ziele angielskie - 2 szt., pieprz czarny - 3 szt.
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, obrać, cebulę opalić nad palnikiem, aż będzie ciemnobrązowa. Włożyć warzywa do dużego garnka, zalać 2,5 l wody, dodać przyprawy, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 1,5 h.
Łosoś teryiaki:
Składniki:
- Łosoś bez skóry, 400 g
- Sos teryiaki, 3 łyżki
- Sól
Przygotowanie:
- Łososia pokroić na 4 kawałki po 100 g. Lekko osolić, następnie przełożyć do naczynia i polać łososia sosem teryiaki. Odstawić do marynowania.
Ramen:
Składniki:
- Grzyby shitake lub boczniak cytrynowy, 150 g
- Grzyby suszone podgrzybki lub borowiki, 6 kawałków
- Wywar warzywny, 2,5 l
- Imbir, 2 cm
- Pasta miso, 2 łyżki
- Sos sojowy, 2 łyżki
- Jajka, 2 szt.
- Szczypiorek, 1/2 pęczka
- Groszek cukrowy, 100 g
- Makaron chow mein, 250 g
- Masło, 2 łyżki (do smażenia łososia)
Przygotowanie:
- Przygotowany wywar warzywny przecedzić, warzywa nie będą potrzebne. Imbir pokroić na cienkie plasterki, grzyby shitake oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno pokroić. Zagotować wodę z solą na groszek cukrowy.
- Zagotować wodę na makaron chow mein (3 l wody), osolić. W rondelku ugotować jajka na twardo.
- Do dużego garnka przelać wywar, dodać imbir, pastę miso, sos sojowy oraz grzyby shitake oraz suszone. Gotować 20 min. W tym czasie ugotować także makaron chow mein (5 min. od zagotowania wody).
- Groszek cukrowy włożyć do gotującej się wody. Gotować 4-5 min., po czym odcedzić i przelać bardzo zimną wodą, wtedy zachowa piękny zielony kolor*.
- Łosoś: rozgrzać patelnię z masłem, smażyć łososia wraz z sosem teryiaki przez 2 min. z każdej strony. Przełożyć na talerz.
- Wykończenie zupy: Do miseczki nałożyć porcję makaronu, nalać zupy wraz z porcją grzybów, dodać kawałek usmażonego łososia, połowę ugotowanego jajka i porcję groszku cukrowego. Całość posypać szczypiorkiem.
*Jeśli używany szpinak, nie trzeba go gotować, świeży szpinak dodajemy bezpośrednio do zupy.
Komentarze
Prześlij komentarz