Ramen z łososiem i cukrowym groszkiem

             Ramen - zupa pełna głębokiego smaku, która zrobiła karierę na całym świecie. Łosoś z sosie teryiaki, do tego lekko słodki cukrowy groszek (równie dobrze sprawdzi się szpinak). Od dłuższego czasu jest to mój ulubiony sposób na domowy ramen. 

Przepis dla 4 osób.



Składniki na wywar:

  1. Włoszczyzna (2 pietruszki, 3 marchewki, kawałek selera, cebula, kawałek pora, liście kapusty lub kalafiora),
  2. sól, pieprz
  3. Liść laurowy - 1szt., ziele angielskie - 2 szt., pieprz czarny - 3 szt.
Przygotowanie:
  1. Warzywa umyć, obrać, cebulę opalić nad palnikiem, aż będzie ciemnobrązowa. Włożyć warzywa do dużego garnka, zalać 2,5 l wody, dodać przyprawy, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 1,5 h.
Łosoś teryiaki:

Składniki:
  1. Łosoś bez skóry, 400 g
  2. Sos teryiaki, 3 łyżki
  3. Sól
Przygotowanie:
  1. Łososia pokroić na 4 kawałki po 100 g. Lekko osolić, następnie przełożyć do naczynia i polać łososia sosem teryiaki. Odstawić do marynowania.
Ramen:

Składniki:
  1. Grzyby shitake lub boczniak cytrynowy, 150 g
  2. Grzyby suszone podgrzybki lub borowiki, 6 kawałków
  3. Wywar warzywny, 2,5 l
  4. Imbir, 2 cm
  5. Pasta miso, 2 łyżki
  6. Sos sojowy, 2 łyżki
  7. Jajka, 2 szt.
  8. Szczypiorek, 1/2 pęczka
  9. Groszek cukrowy, 100 g
  10. Makaron chow mein, 250 g
  11. Masło, 2 łyżki (do smażenia łososia)
Przygotowanie:
  1. Przygotowany wywar warzywny przecedzić, warzywa nie będą potrzebne. Imbir pokroić na cienkie plasterki, grzyby shitake oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno pokroić. Zagotować wodę z solą na groszek cukrowy.
  2. Zagotować wodę na makaron chow mein (3 l wody), osolić. W rondelku ugotować jajka na twardo.
  3. Do dużego garnka przelać wywar, dodać imbir, pastę miso, sos sojowy oraz grzyby shitake oraz suszone. Gotować 20 min. W tym czasie ugotować także makaron chow mein (5 min. od zagotowania wody).
  4. Groszek cukrowy włożyć do gotującej się wody. Gotować 4-5 min., po czym odcedzić i przelać bardzo zimną wodą, wtedy zachowa piękny zielony kolor*.
  5. Łosoś: rozgrzać patelnię z masłem, smażyć łososia wraz z sosem teryiaki przez 2 min. z każdej strony. Przełożyć na talerz. 
  6. Wykończenie zupy: Do miseczki nałożyć porcję makaronu, nalać zupy wraz z porcją grzybów, dodać kawałek usmażonego łososia, połowę ugotowanego jajka i porcję groszku cukrowego. Całość posypać szczypiorkiem.
*Jeśli używany szpinak, nie trzeba go gotować, świeży szpinak dodajemy bezpośrednio do zupy.




Komentarze

Popularne posty