Sałatka Cobb

             Sałatka Cobb - kuchnia amerykańska w lepszym wydaniu. Śmiało może służyć nawet za obiad, ze względu na soczyste kawałki grillowanego kurczaka i bekon. Do tego musztardowy vinaigrette i danie jest  kompletne.

Przepis dla 3 osób.



Sos vinaigrette musztardowy:

Składniki:

  1. Oliwa z oliwek, 1/3 szklanki
  2. Sól, 1/2 łyżeczki
  3. Pieprz
  4. Ocet winny (biały lub czerwony), 2 łyżki
  5. Musztarda, 1 łyżka
  6. Cukier, 1 łyżeczka
  7. Czosnek, 1/2 ząbka
Przygotowanie:
  1. Do słoiczka wlać oliwę, ocet, dodać sól, pieprz, musztardę, cukier i starty na tarce czosnek. Zamknąć słoiczek i energicznie wstrząsnąć do połączenia składników. 
Sałatka:

Składniki:
  1. Sałata lodowa, 1/2 główki
  2. Pomidorki koktajlowe, 200 g
  3. Boczek wędzony, 100 g
  4. Pierś z kurczaka, 2 szt.
  5. Awokado, 1/2 szt.
  6. Szczypiorek, 2 łyżki
  7. Jajka, 3 szt.
  8. Olej, 2 łyżki
  9. Sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić ze skórek i błon, doprawić solą i pieprzem oraz posmarować olejem. Grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub usmażyć na zwykłej patelni (5 min. jedna strona i 4 min. druga strona piersi kurczaka). Odstawić do przestygnięcia.
  2. W niewielkim rondelku ugotować jajka na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić na ćwiartki.
  3. Sałatę lodową pokroić na drobne paski, boczek pokroić na mniejsze kawałki, szczypiorek drobno posiekać, pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki, awokado obrać i pokroić na półplasterki.
  4. Grillowane piersi pokroić na paski.
  5. Na duży prostokątny półmisek wyłożyć sałatę, następnie wzdłuż krótszego brzegu wykładać paskami boczek, jajka (posypać je szczypiorkiem), pomidorki, awokado i piersi z kurczaka.
  6. Nałożyć na talerz i polać przygotowanym vinaigrette.






Komentarze

Popularne posty