Sałatka Cobb
Sałatka Cobb - kuchnia amerykańska w lepszym wydaniu. Śmiało może służyć nawet za obiad, ze względu na soczyste kawałki grillowanego kurczaka i bekon. Do tego musztardowy vinaigrette i danie jest kompletne.
Przepis dla 3 osób.
Sos vinaigrette musztardowy:
Składniki:
- Oliwa z oliwek, 1/3 szklanki
- Sól, 1/2 łyżeczki
- Pieprz
- Ocet winny (biały lub czerwony), 2 łyżki
- Musztarda, 1 łyżka
- Cukier, 1 łyżeczka
- Czosnek, 1/2 ząbka
Przygotowanie:
- Do słoiczka wlać oliwę, ocet, dodać sól, pieprz, musztardę, cukier i starty na tarce czosnek. Zamknąć słoiczek i energicznie wstrząsnąć do połączenia składników.
Sałatka:
Składniki:
- Sałata lodowa, 1/2 główki
- Pomidorki koktajlowe, 200 g
- Boczek wędzony, 100 g
- Pierś z kurczaka, 2 szt.
- Awokado, 1/2 szt.
- Szczypiorek, 2 łyżki
- Jajka, 3 szt.
- Olej, 2 łyżki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić ze skórek i błon, doprawić solą i pieprzem oraz posmarować olejem. Grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub usmażyć na zwykłej patelni (5 min. jedna strona i 4 min. druga strona piersi kurczaka). Odstawić do przestygnięcia.
- W niewielkim rondelku ugotować jajka na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić na ćwiartki.
- Sałatę lodową pokroić na drobne paski, boczek pokroić na mniejsze kawałki, szczypiorek drobno posiekać, pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki, awokado obrać i pokroić na półplasterki.
- Grillowane piersi pokroić na paski.
- Na duży prostokątny półmisek wyłożyć sałatę, następnie wzdłuż krótszego brzegu wykładać paskami boczek, jajka (posypać je szczypiorkiem), pomidorki, awokado i piersi z kurczaka.
- Nałożyć na talerz i polać przygotowanym vinaigrette.
Komentarze
Prześlij komentarz