Sałatka Panzanella

         Klasyczna włoska sałatka. Świetna, aby wykorzystać niezbyt już świeży chleb. Chrupiące grzanki, soczyste pomidory, świeża bazylia i oliwa. Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem. Jest pyszna nawet kolejnego dnia. Polecam jako grzanki wykorzystać dobrej jakości chleb na zakwasie, świetnie się sprawdzi.

Przepis dla 3 osób.



Składniki:

  1. Czerwona cebula. 1 szt.
  2. Ocet winny czerwony, 50 ml
  3. Czerstwy chleb na zakwasie pokrojony na kawałki 2x2 cm, 250 g
  4. Pomidorki koktajlowe, 350 g
  5. Czosnek, 1/2 ząbka
  6. Bazylia, pęczek
  7. Oliwa z oliwek, 1/2 szklanki
  8. Sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Pokrojony chleb wykładamy na suchą patelnię i podpiekamy, aż zrobi się złotobrązowy i chrupiący. Odstawiamy.
  2. Cebulę kroimy na cienki półplasterki, przekładamy do miski, zalewamy octem winnym i odstawiamy na 15 min. do macerowania. Po tym czasie do miski z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach pół ząbka czosnku. 
  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, bazylię rwiemy na mniejsze kawałki. 
  4. Do miski z cebulą i czosnkiem dodajemy pomidory, chleb i bazylię. Całość doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym i mieszamy. Polewamy oliwą i mieszamy.
  5. Odstawić sałatkę na co najmniej 20 min., żeby się przegryzła. 




Komentarze

Popularne posty