Sałatka Panzanella
Klasyczna włoska sałatka. Świetna, aby wykorzystać niezbyt już świeży chleb. Chrupiące grzanki, soczyste pomidory, świeża bazylia i oliwa. Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem. Jest pyszna nawet kolejnego dnia. Polecam jako grzanki wykorzystać dobrej jakości chleb na zakwasie, świetnie się sprawdzi.
Przepis dla 3 osób.
Składniki:
- Czerwona cebula. 1 szt.
- Ocet winny czerwony, 50 ml
- Czerstwy chleb na zakwasie pokrojony na kawałki 2x2 cm, 250 g
- Pomidorki koktajlowe, 350 g
- Czosnek, 1/2 ząbka
- Bazylia, pęczek
- Oliwa z oliwek, 1/2 szklanki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pokrojony chleb wykładamy na suchą patelnię i podpiekamy, aż zrobi się złotobrązowy i chrupiący. Odstawiamy.
- Cebulę kroimy na cienki półplasterki, przekładamy do miski, zalewamy octem winnym i odstawiamy na 15 min. do macerowania. Po tym czasie do miski z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach pół ząbka czosnku.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, bazylię rwiemy na mniejsze kawałki.
- Do miski z cebulą i czosnkiem dodajemy pomidory, chleb i bazylię. Całość doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym i mieszamy. Polewamy oliwą i mieszamy.
- Odstawić sałatkę na co najmniej 20 min., żeby się przegryzła.
Komentarze
Prześlij komentarz