Spatzle z gruyere i prażoną cebulką

             Kluski z serem gruyere, prażoną cebulką i szczypiorkiem dla wszystkich, którzy tęsknią za austriackimi schroniskami w Alpach podczas urlopu narciarskiego...A tak na serio, dla wszystkich, którzy lubią kluski. Pyszny comfort food, pełen smaku dzięki serowi gruyere, który tutaj jest najważniejszy.

Przepis dla 3 osób. 

Składniki:

Prażona cebulka:
  1. Cebula, 4 szt.
  2. Mąka, 5 łyżek
  3. Sól, 1 łyżeczka
  4. Olej rzepakowy, 1 i 1/2 szklanki
Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, odstawić na 30 min. Po tym czasie wymieszać cebulę z 3 łyżkami mąki.
  2. Rozgrzać duży rondel z olejem. Do cebuli dodać kolejne 2 łyżki mąki, dobrze wymieszać i włożyć do rozgrzanego oleju. Cebulę prażyć ok. 20-25 min. na niewielkim ogniu, co kilka minut dobrze wymieszać, żeby cebula nie przywierała do dna. Smażymy do momentu, aż cebula będzie lekko brązowa. Wyłożyć cebulę na sitko, żeby odcedzić nadmiar oleju. Doprawić 1/2 łyżeczki soli*.

Kluski:

  1. Mąka pszenna, 400 g
  2. Jajka, 4 szt.
  3. Sól, 2 płaskie łyżeczki
  4. Mleko, ok. 125 ml
  5. Olej, 1 łyżka
  6. Masło, 40 g
  7. Ser gruyere, 150 g
  8. Szczypiorek, 1/4 pęczka
Przygotowanie:
  1. W dużej misce wymieszać jajka z mąką, dodać sól i mleko. Mieszać, aż ciasto będzie jednolite i lekko lejące. Ser gruyere zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Drobno posiekać szczypiorek.
  2. W średnim garnku zagotować 2 litry wody, posolić i wlać 1 łyżkę oleju. 
  3. Ciasto przełożyć na mokrą deskę, ciąć nożem na małe kawałki i wrzucać partiami do wrzącej wody. Gotować 1 minutę od wypłynięcia na wierzch. Jedną chochlę wody z gotowania klusek odłożyć do miseczki.
  4. Cedzakiem wyłożyć kluski do miski. Ugotować wszystkie kluski.
  5. Na dużej patelni roztopić masło. Wrzucić kluski oraz ser i 1 chochlę wody z gotowania klusek. Dobrze wymieszać, aż ser się roztopi i obklei dokładnie kluski.
  6. Wyłożyć na talerze i posypać szczypiorkiem i uprażoną cebulką.
*Prażoną cebulkę, która zostanie należy włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce ok. 1 miesiąca. Wykorzystywać do posypania kanapek, makaronów czy dań mięsnych.


Przepis na podstawie przepisu "Zima" Kukbuk.

Komentarze

Popularne posty