Wegeburgery z portobello

         Szybkie, soczyste i sycące vegeburgery. Choć różnie z vegeburgerami bywa, te naprawdę warto przygotować. Na lunch, ciepłą kolację - zdrowy fast food niech żyje, żyje nam! 

Składniki:

  1. Duże bułki z sezamem, 3 szt.
  2. Pieczarki portobello, 3 szt.
  3. Tofu wędzone, 100 g - 6 plasterków
  4. Rukola, 3 garście
  5. Sos sojowy, 3 łyżki
  6. Oliwa z oliwek, 3 łyżki + 2 łyżki
  7. Vegański majonez, 3 łyżki
  8. Sos do rukoli: ocet balsamiczny 1 łyżka, sól morska - duża szczypta, oliwa z oliwek - 1 łyżka
Przygotowanie:
  1. Przygotować pieczarki: piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Pieczarki oczyścić, wyciąć korzonki, posmarować każdą pieczarkę w środku i na zewnątrz 1 łyżką oliwy oraz polać 1 łyżką sosu sojowego. Wstawić w naczyniu  żaroodpornym do piekarnika i piec 15 min.
  2. Sos do rukoli: wymieszać ocet balsamiczny, sól i oliwę. Polać  sosem rukolę i odstawić.
  3. Przekroić bułki i posmarować wnętrza 2 łyżkami oliwy. Smażyć ma suchej patelni, rozcięciem do dołu, do zezłocenia bułek. 
  4. Pokroić tofu na cienkie plasterki (6 szt.).
  5. Złożenie burgera: na górną część bułki wyłożyć rukolę z sosem, następnie 2 plasterki tofu, posmarować tofu łyżką vegańskiego majonezu, położyć upieczoną pieczarkę portobello, przykryć dolną częścią bułki i odwrócić. Gotowe!





Do stworzenia dania zainspirował mnie przepis z magazynu "La cucina italiana" marzo 2018.

Komentarze

Popularne posty