Wegeburgery z portobello
Szybkie, soczyste i sycące vegeburgery. Choć różnie z vegeburgerami bywa, te naprawdę warto przygotować. Na lunch, ciepłą kolację - zdrowy fast food niech żyje, żyje nam!
Składniki:
- Duże bułki z sezamem, 3 szt.
- Pieczarki portobello, 3 szt.
- Tofu wędzone, 100 g - 6 plasterków
- Rukola, 3 garście
- Sos sojowy, 3 łyżki
- Oliwa z oliwek, 3 łyżki + 2 łyżki
- Vegański majonez, 3 łyżki
- Sos do rukoli: ocet balsamiczny 1 łyżka, sól morska - duża szczypta, oliwa z oliwek - 1 łyżka
Przygotowanie:
- Przygotować pieczarki: piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Pieczarki oczyścić, wyciąć korzonki, posmarować każdą pieczarkę w środku i na zewnątrz 1 łyżką oliwy oraz polać 1 łyżką sosu sojowego. Wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i piec 15 min.
- Sos do rukoli: wymieszać ocet balsamiczny, sól i oliwę. Polać sosem rukolę i odstawić.
- Przekroić bułki i posmarować wnętrza 2 łyżkami oliwy. Smażyć ma suchej patelni, rozcięciem do dołu, do zezłocenia bułek.
- Pokroić tofu na cienkie plasterki (6 szt.).
- Złożenie burgera: na górną część bułki wyłożyć rukolę z sosem, następnie 2 plasterki tofu, posmarować tofu łyżką vegańskiego majonezu, położyć upieczoną pieczarkę portobello, przykryć dolną częścią bułki i odwrócić. Gotowe!
Do stworzenia dania zainspirował mnie przepis z magazynu "La cucina italiana" marzo 2018.
Komentarze
Prześlij komentarz