Zupa ogórkowa
Kiszonek nigdy za wiele. Zimą powinniśmy korzystać z nich jak najwięcej, zupa ogórkowa jest tu prostym i smacznym sprzymierzeńcem w tej kwestii. Jest to wersja wegetariańska, wielokrotnie sprawdzona!
Przepis dla 4-5 osób.
- Włoszczyzna (3 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula, liście kapusty lub kalafiora).
- Suszone grzyby, 4 kawałki,
- Liść laurowy, 2 ziela angielskie, 4 szt. czarnego pieprzu,
- Sól
- Ziemniaki, 500 g
- Cebula, 1 szt.
- Masło klarowane, 1 łyżka
- Kiszone ogórki, 6 średnich sztuk + sos z kiszonych ogórków - 1 szklanka (opcjonalnie)
- Śmietana kwaśna, 18%, 3 łyżki
- Natka pietruszki, koperek
Przygotowanie:
- Wywar: włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, dodać liść, ziela, pieprz i cebulę opaloną nad palnikiem. Całość gotować 1-1,5 h pod przykryciem.
- Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą, osolić i gotować w osobnym garnku do miękkości, ok. 15 min.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na maśle, aż do zezłocenia. Odstawić.
- Wywar odcedzić, zostawić tylko marchewkę, którą trzeba wyciągnąć i pokroić w drobną kostkę.
- Ogórki zetrzeć na tarce, dodać do wywaru, tak samo jak przysmażoną cebulę i pokrojoną marchewkę. Dodać też ugotowane ziemniaki. Całość gotować jeszcze 10 min. Można dodać sok z kiszonych ogórków, jeśli zupa nie jest wystarczająco kwaśna.
- Nabrać chochlę zupy i wymieszać w miseczce ze śmietaną, po czym wlać do zupy.
- Zupę nałożyć do miski, posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz