Zupa ogórkowa

                 Kiszonek nigdy za wiele. Zimą powinniśmy korzystać z nich jak najwięcej, zupa ogórkowa jest tu prostym i smacznym sprzymierzeńcem w tej kwestii. Jest to wersja wegetariańska, wielokrotnie sprawdzona!

Przepis dla 4-5 osób.



Składniki:

  1. Włoszczyzna (3 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula, liście kapusty lub kalafiora).
  2. Suszone grzyby, 4 kawałki,
  3. Liść laurowy, 2 ziela angielskie, 4 szt. czarnego pieprzu, 
  4. Sól
  5. Ziemniaki, 500 g
  6. Cebula, 1 szt.
  7. Masło klarowane, 1 łyżka
  8. Kiszone ogórki, 6 średnich sztuk + sos z kiszonych ogórków - 1 szklanka (opcjonalnie)
  9. Śmietana kwaśna, 18%, 3 łyżki
  10. Natka pietruszki, koperek

Przygotowanie:

  1. Wywar: włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, dodać liść, ziela, pieprz i cebulę opaloną nad palnikiem. Całość gotować 1-1,5 h pod przykryciem.
  2. Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą, osolić i gotować w osobnym garnku do miękkości, ok. 15 min.  
  3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na maśle, aż do zezłocenia. Odstawić.
  4. Wywar odcedzić, zostawić tylko marchewkę, którą trzeba wyciągnąć i pokroić w drobną kostkę. 
  5. Ogórki zetrzeć na tarce, dodać do wywaru, tak samo jak przysmażoną cebulę i pokrojoną marchewkę. Dodać też ugotowane ziemniaki. Całość gotować jeszcze 10 min. Można dodać sok z kiszonych ogórków, jeśli zupa nie jest wystarczająco kwaśna.
  6. Nabrać chochlę zupy i wymieszać w miseczce ze śmietaną, po czym wlać do zupy. 
  7. Zupę nałożyć do miski, posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki.



Komentarze

Popularne posty