Chałka
Domowa, pachnąca, pięknie wyrośnięta chałka, to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. Dla mnie też. Mój przepis jest bardzo wydajny, można z niego upiec naprawdę dużą chałkę. Jest to przepis bez kruszonki, dlatego że najbardziej lubię ciepłą jeszcze chałkę posmarować dobrymi, domowymi powidłami, więc więcej słodkości już nie trzeba. Bardzo polecam ten właśnie sposób na chałkę.
Przepis na 1 dużą chałkę.
Składniki:
- Mąka pszenna, typ 550, 500 g +2 łyżki na rozczyn
- Drożdże świeże, 30 g
- Mleko letnie, 1 szklanka
- Masło roztopione, 3 łyżki
- Jaja, 3 szt.
- Cukier, 3 łyżki + 1 łyżeczka na rozczyn
- Sól, pół łyżeczki
- Jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania chałki
- Mak, 1 łyżka
Przygotowanie:
- Rozczyn: W wysokim naczyniu wymieszać: 1/2 szklanki letniego mleka, 30 g drożdży, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 min., aż drożdże zaczną "pracować".
- Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać 3 łyżki cukru, jajka, roztopione masło, sól i pozostałe mleko (1/2 szklanki) i wymieszać, najlepiej robotem kuchennym z końcówką haka. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od boków miski (ok.4-5 min. mieszania). Jeśli ciasto mocno się klei, dodać 2 łyżki mąki i znów wymieszać. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
- Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat roboczy wysypany mąką i krótko wyrobić.
- Podzielić ciasto na trzy części. Każdą część ręcznie wyrobić na wałek o długości 40-45 cm. Końce wszystkich wałków połączyć ze sobą, a następnie zapleść wałki w warkocz, sklejając ze sobą końce zaplecionej chałki.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Chałkę przełożyć na dużą blachę i posmarować ją jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypać makiem i zostawić do wyrośnięcia przez 15 min.
- Piec 20 min. Wyciągnąć z piekarnika, odstawić do lekkiego wystygnięcia. Kroić nożem do chleba.
- Najlepsza z domowymi powidłami.
Komentarze
Prześlij komentarz