Chlebki naan

         Wspaniałe indyjskie pieczywo w polskiej wersji, do przygotowania w każdym piekarniku. Chlebki naan pięknie rosną, są super dodatkiem do gulaszu, leczo, sosu mięsnego lub same, na ciepło. np. z masłem czosnkowym. Idealne dla dzieci na przekąskę.

Przepis na trzy chlebki.



Składniki:

Zaczyn:

  1. Drożdże świeże, 10 g
  2. Mleko ciepłe, 100 ml
  3. Mąk pszenna, chlebowa, typ 750, 100 g
Przygotowanie:
  1. Do wysokiego naczynia wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, wymieszać i odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką.
Ciasto właściwe:

Składniki:
  1. Jogurt naturalny, 50 ml
  2. Sól, 1/2 łyżeczki
  3. Oliwa, 1 łyżka
  4. Mąka pszenna chlebowa, typ 750, 120 g
Przygotowanie:
  1. Przygotowany zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać jogurt, sól i mąkę pszenną, wymieszać łyżką, po czym przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite (ok. 8 min.).
  2. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni C.
  4. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na stolnicę krótko wyrobić, podzielić na 3 równe części.
  5. Każdą część rozwałkować na cienki placek, rozciągnąć z jednej strony, aby powstał kształt łezki.
  6. Przełożyć ciasto na blachę, zostawić na 5 minut.
  7. Piec chlebki w piekarniku przez 4 minuty, aż będą złociste i mocno urosną.
  8. Podawać z masłem czosnkowym lub maczać w sosie.


Przepis na podstawie przepisu Piotra Kucharskiego "Chleb".

Komentarze

Popularne posty