Chlebki naan
Wspaniałe indyjskie pieczywo w polskiej wersji, do przygotowania w każdym piekarniku. Chlebki naan pięknie rosną, są super dodatkiem do gulaszu, leczo, sosu mięsnego lub same, na ciepło. np. z masłem czosnkowym. Idealne dla dzieci na przekąskę.
Przepis na trzy chlebki.
Składniki:
Zaczyn:
- Drożdże świeże, 10 g
- Mleko ciepłe, 100 ml
- Mąk pszenna, chlebowa, typ 750, 100 g
Przygotowanie:
- Do wysokiego naczynia wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, wymieszać i odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką.
Ciasto właściwe:
Składniki:
- Jogurt naturalny, 50 ml
- Sól, 1/2 łyżeczki
- Oliwa, 1 łyżka
- Mąka pszenna chlebowa, typ 750, 120 g
Przygotowanie:
- Przygotowany zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać jogurt, sól i mąkę pszenną, wymieszać łyżką, po czym przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite (ok. 8 min.).
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni C.
- Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na stolnicę krótko wyrobić, podzielić na 3 równe części.
- Każdą część rozwałkować na cienki placek, rozciągnąć z jednej strony, aby powstał kształt łezki.
- Przełożyć ciasto na blachę, zostawić na 5 minut.
- Piec chlebki w piekarniku przez 4 minuty, aż będą złociste i mocno urosną.
- Podawać z masłem czosnkowym lub maczać w sosie.
Przepis na podstawie przepisu Piotra Kucharskiego "Chleb".
Komentarze
Prześlij komentarz