Ciasteczka kakaowe z orzechami i białą czekoladą
Przepis dla spragnionych kakaowych smaków. Bardzo chrupiące i kruche ciasteczka w stylu amerykańskim, uwielbiane przez dzieci (nie tylko moje :) ). Proste składniki, szybkie przygotowanie. Są słodkie, pełne kakao i trudno poprzestać na jednym.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.
Składniki:
- Masło, miękkie 140 g
- Cukier trzcinowy, 160 g
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
- Jajko, 1 szt.
- Kakao, 30 g
- Mąka pszenna, 170 g
- Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
- Sól. szczypta
- Czekolada biała, 50 g
- Orzechy laskowe, 50 g
Przygotowanie:
- Czekoladę białą oraz orzechy laskowe drobno posiekać.
- Do miski przesiać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, dodać szczyptę soli oraz kakao. Wymieszać.
- W drugiej misce utrzeć mikserem miękkie masło z cukrem trzcinowym (ok. 4 min.).
- Do masy maślanej dodać jajko, ekstrakt waniliowy i krótko zmiksować, po czym dodać suche składniki i wymieszać łyżką. Na koniec dodać orzechy i czekoladę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę i krótko wyrobić, aby stworzyło zwartą kulę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta odrywać kawałki ciasta, formować kulki i układać na blasze. Następnie spłaszczyć je nieco ręką.
- Piec 16 min., wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia i stwardnienia.
Komentarze
Prześlij komentarz