Ciasteczka kakaowe z orzechami i białą czekoladą

             Przepis dla spragnionych kakaowych smaków. Bardzo chrupiące i kruche ciasteczka w stylu amerykańskim, uwielbiane przez dzieci (nie tylko moje :) ). Proste składniki, szybkie przygotowanie. Są słodkie, pełne kakao i trudno poprzestać na jednym.

Przepis na ok. 20 ciasteczek.



Składniki:

  1. Masło, miękkie 140 g
  2. Cukier trzcinowy, 160 g
  3. Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
  4. Jajko, 1 szt.
  5. Kakao, 30 g
  6. Mąka pszenna, 170 g
  7. Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  8. Sól. szczypta
  9. Czekolada biała, 50 g
  10. Orzechy laskowe, 50 g
Przygotowanie:
  1. Czekoladę białą oraz orzechy laskowe drobno posiekać.
  2. Do miski przesiać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, dodać szczyptę soli oraz kakao. Wymieszać.
  3. W drugiej misce utrzeć mikserem miękkie masło z cukrem trzcinowym (ok. 4 min.). 
  4. Do masy maślanej dodać jajko, ekstrakt waniliowy i krótko zmiksować, po czym dodać suche składniki i wymieszać łyżką. Na koniec dodać orzechy i czekoladę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę i krótko wyrobić, aby stworzyło zwartą kulę. 
  5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Z ciasta odrywać kawałki ciasta, formować kulki i układać na blasze. Następnie spłaszczyć je nieco ręką.
  7. Piec 16 min., wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia i stwardnienia.





Komentarze

Popularne posty