Croissant z kozim serem i żurawiną

             Kolejny przepis na wytrawnego croissanta, połączenie słodyczy i słonego smaku w jednej kanapce. Kozi ser o charakterystycznym smaku i dżem żurawinowy - wspaniała kombinacja. Polecam na śniadanie, lunch lub kolację, wymaga jedynie 10 minut.

Przepis dla 3 osób. 



Składniki:

  1. Croissant, 3 szt.
  2. Kozi ser roladka, 125 g
  3. Dżem żurawinowy, 3 łyżki
  4. Rukola, 3 garście
  5. Orzechy włoskie, 12 kawałków
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Przekroić croissanty na pół. Posmarować każdy 1 łyżką dżemu żurawinowego (góra i dół).
  2. Kozi ser pokroić na plasterki. Na posmarowaną dżemem połowę croissanta wyłożyć 4 plasterki sera koziego i po 4 kawałki orzechów włoskich, podobnie na pozostałe.
  3. Przełożyć wszystkie połówki croissantów do naczynia żaroodpornego, nie składać ich, dzięki temu ser upiecze się szybciej. Piec 6 min.
  4. Po wyjęciu z piekarnika położyć na croissanty z serem po garści rukoli, przykryć górną częścią croissanta. Podawać gorące.



Komentarze

Popularne posty