Croissant z kozim serem i żurawiną
Kolejny przepis na wytrawnego croissanta, połączenie słodyczy i słonego smaku w jednej kanapce. Kozi ser o charakterystycznym smaku i dżem żurawinowy - wspaniała kombinacja. Polecam na śniadanie, lunch lub kolację, wymaga jedynie 10 minut.
Przepis dla 3 osób.
Składniki:
- Croissant, 3 szt.
- Kozi ser roladka, 125 g
- Dżem żurawinowy, 3 łyżki
- Rukola, 3 garście
- Orzechy włoskie, 12 kawałków
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Przekroić croissanty na pół. Posmarować każdy 1 łyżką dżemu żurawinowego (góra i dół).
- Kozi ser pokroić na plasterki. Na posmarowaną dżemem połowę croissanta wyłożyć 4 plasterki sera koziego i po 4 kawałki orzechów włoskich, podobnie na pozostałe.
- Przełożyć wszystkie połówki croissantów do naczynia żaroodpornego, nie składać ich, dzięki temu ser upiecze się szybciej. Piec 6 min.
- Po wyjęciu z piekarnika położyć na croissanty z serem po garści rukoli, przykryć górną częścią croissanta. Podawać gorące.
Komentarze
Prześlij komentarz