Croissant z krewetkami
Chrupiący croissant z masłem czosnkowym, soczystymi krewetkami i pomidorami oraz odrobiną parmezanu i oliwy, oto przepis na udane ciepłe śniadanie lub lunch. Pełnia smaku!
Przepis dla 2 osób.
Składniki:
- Croissant maślany, 2 szt.
- Masło, 2 łyżki
- Czosnek, 2 ząbki
- Natka pietruszki, 2 łyżki
- Krewetki duże, 8 szt. (ok.150 g)
- Oliwa z oliwek, 4 łyżki
- Ser parmezan, 2 łyżki
- Pomidor, 4 plasterki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Croissanty przeciąć na pół i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Jeden ząbek czosnku drobno pokroić, podobnie natkę pietruszki. Obieraczką do warzyw zetrzeć kilka płatków parmezanu (w sumie 2 łyżki).
- Do małej miseczki włożyć masło, czosnek i połowę natki (reszta będzie potrzebna do krewetek), dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
- Croissanty wstawić do piekarnika i piec 4-5 min., aż będą chrupiące.
- Krewetki osuszyć, obrać. Drugi ząbek czosnku posiekać na cienkie plasterki.
- Rozgrzać średnią patelnię, wlać 2 łyżki oliwy. Wrzucić czosnek, wszystkie krewetki, doprawić solą i pieprzem, smażyć po 2-3 minuty na stronę. W razie potrzeby dolać trochę oliwy. Wrzucić pozostałą natkę pietruszki.
- Wyciągnąć croissanty z piekarnika, posmarować je masłem czosnkowym, położyć po 2 plasterki pomidorów na każdego croissanta, wyłożyć po 4 krewetki, polać oliwą, posypać płatkami parmezanu i przykryć drugą częścią croissanta. Podawać od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz