Croissant z krewetkami

             Chrupiący croissant z masłem czosnkowym, soczystymi krewetkami i pomidorami oraz odrobiną parmezanu i oliwy, oto przepis na udane ciepłe śniadanie lub lunch. Pełnia smaku!

Przepis dla 2 osób.



Składniki:

  1. Croissant maślany, 2 szt.
  2. Masło, 2 łyżki
  3. Czosnek, 2 ząbki
  4. Natka pietruszki, 2 łyżki
  5. Krewetki duże, 8 szt. (ok.150 g)
  6. Oliwa z oliwek, 4 łyżki
  7. Ser parmezan, 2 łyżki
  8. Pomidor, 4 plasterki
  9. Sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Croissanty przeciąć na pół i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  2. Jeden ząbek czosnku drobno pokroić, podobnie natkę pietruszki. Obieraczką do warzyw zetrzeć kilka płatków parmezanu (w sumie 2 łyżki).
  3. Do małej miseczki włożyć masło, czosnek i połowę natki (reszta będzie potrzebna do krewetek), dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  4. Croissanty wstawić do piekarnika i piec 4-5 min., aż będą chrupiące.
  5. Krewetki osuszyć, obrać. Drugi ząbek czosnku posiekać na cienkie plasterki.
  6. Rozgrzać średnią patelnię, wlać 2 łyżki oliwy. Wrzucić czosnek, wszystkie krewetki, doprawić solą i pieprzem, smażyć po 2-3 minuty na stronę. W razie potrzeby dolać trochę oliwy. Wrzucić pozostałą natkę pietruszki. 
  7. Wyciągnąć croissanty z piekarnika, posmarować je masłem czosnkowym, położyć po 2 plasterki pomidorów na każdego croissanta, wyłożyć po 4 krewetki, polać oliwą, posypać płatkami parmezanu i przykryć drugą częścią croissanta. Podawać od razu.













Komentarze

Popularne posty