Domowe gofry

To mój najprostszy i najszybszy sposób na gofry. Są chrupiące, a zarazem delikatne, świetnie sprawdzają się na podwieczorek, gdy w domu gromadka dzieci. Tajemnica chrupiących gofrów to nie tylko przepis, ale także dobra gofrownica (od lat wierna jestem firmie DEZAL), natomiast ten przepis sprawdza się wszędzie. Do dzieła!

Przepis na ok 14 gofrów.





Składniki:
  1. Mąka pszenna, 250 g
  2. Cukier, 3 łyżki
  3. Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  4. Jajka, 3 szt.
  5. Mleko, 450 ml
  6. Olej rzepakowy, 125 ml + trochę do smarowania gofrownicy
  7. Szczypta soli
  8. Cukier waniliowy, 1 łyżeczka

+ dodatki: cukier puder, owoce, bita śmietana, krem czekoladowy

Przygotowanie:
  1. Podłączyć gofrownicę do prądu, niech się nagrzewa. Posmarować część grzewczą odrobiną oleju, aby gofry nie przywierały.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sól i dobrze wymieszać. Na koniec dodać olej i znów wymieszać. Ciasto musi być gęste, o konsystencji gęstej śmietany.
  3. Chochlą nakładać ciasto na gofrownicę. Piec, aż będą brązowo-rumiane. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Przepis na podstawie przepisu Nigelli Lawson "Przy moim stole".

Komentarze

Popularne posty