Knedle ze śliwkami

         Knedle ze śliwkami to typowo polskie danie, lubię je przygotowywać, gdy mam ochotę na słodki obiad. Śliwki wspaniale łączą się ze smakiem ziemniaków. O tej porze roku kupuję mrożone. Mogłyby być także mrożone truskawki lub maliny. Gotujemy knedle przez kilka minut w gorącej wodzie, po czym polewamy pysznym sosem miodowo-cynamonowym. Brzmi zachęcająco? :)

Przepis dla 2 osób.



Składniki:

  1. Ziemniaki, 600 g
  2. Mąka pszenna, 150 g
  3. Mąka ziemniaczana, 50g
  4. Jajko, 2 szt.
  5. Śliwki, 5 szt.
  6. Cukier, 3 łyżeczki
  7. Sól
  8. Miód, 3 łyżki
  9. Cynamon, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
  1. Śliwki rozmrozić, lub jeśli są świeże, umyć, pokroić na połowy, wydrążyć pestkę.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu, ziemniaki przecisnąć przez praskę i odstawić do wystygnięcia. 
  3. Do dużej miski przełożyć wystudzone ziemniaki, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbić jajka oraz dodać sól. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto powinno być zwarte, lekko kleić się do rąk (w razie potrzeby dodać więcej mąki pszennej). 
  4. Ciasto podzielić na kawałki wielkości mandarynki. Z każdego kawałka ciasta zrobić płaski placek, na środek położyć połówkę śliwki, posypać 1/4 łyżeczki cukru. Skleić placek ze śliwką i uformować kulkę - knedla. Odłożyć na stolnicę posypaną odrobiną mąki. Kontynuować z pozostałymi kawałkami ciasta.
  5. Sos miodowo-cynamonowy: w rondelku rozpuścić miód, dodać cynamon, wymieszać i odstawić.
  6. W garnku zagotować wodę (2 l), lekko osolić. Wkładać knedle do gotującej wody. Gotować 3-4 min. od zagotowania się wody z knedlami w środku. 
  7. Wyłożyć knedle na talerz. Podawać z sosem miodowo - cynamonowym. 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty