Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami to typowo polskie danie, lubię je przygotowywać, gdy mam ochotę na słodki obiad. Śliwki wspaniale łączą się ze smakiem ziemniaków. O tej porze roku kupuję mrożone. Mogłyby być także mrożone truskawki lub maliny. Gotujemy knedle przez kilka minut w gorącej wodzie, po czym polewamy pysznym sosem miodowo-cynamonowym. Brzmi zachęcająco? :)
Przepis dla 2 osób.
Składniki:
- Ziemniaki, 600 g
- Mąka pszenna, 150 g
- Mąka ziemniaczana, 50g
- Jajko, 2 szt.
- Śliwki, 5 szt.
- Cukier, 3 łyżeczki
- Sól
- Miód, 3 łyżki
- Cynamon, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Śliwki rozmrozić, lub jeśli są świeże, umyć, pokroić na połowy, wydrążyć pestkę.
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu, ziemniaki przecisnąć przez praskę i odstawić do wystygnięcia.
- Do dużej miski przełożyć wystudzone ziemniaki, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbić jajka oraz dodać sól. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto powinno być zwarte, lekko kleić się do rąk (w razie potrzeby dodać więcej mąki pszennej).
- Ciasto podzielić na kawałki wielkości mandarynki. Z każdego kawałka ciasta zrobić płaski placek, na środek położyć połówkę śliwki, posypać 1/4 łyżeczki cukru. Skleić placek ze śliwką i uformować kulkę - knedla. Odłożyć na stolnicę posypaną odrobiną mąki. Kontynuować z pozostałymi kawałkami ciasta.
- Sos miodowo-cynamonowy: w rondelku rozpuścić miód, dodać cynamon, wymieszać i odstawić.
- W garnku zagotować wodę (2 l), lekko osolić. Wkładać knedle do gotującej wody. Gotować 3-4 min. od zagotowania się wody z knedlami w środku.
- Wyłożyć knedle na talerz. Podawać z sosem miodowo - cynamonowym.
To jest HIT! Najlepsze z najlepszych! Oby częściej :-)
OdpowiedzUsuń