Makaron z sosem carbonara
Makaron z sosem carbonara, klasyk kuchni włoskiej, który u mnie w kuchni na przestrzeni lat ciągle się zmieniał, nigdy bowiem nie znałam tradycyjnego przepisu, zawsze więc były to wariacje na temat:). Teraz jest już bliżej oryginału, makaron jest idealnie obtoczony w sosie, który jest kremowy, serowy, jajka nadają kremowości i delikatności.
Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- Makaron długi, np. fusili longhi, spaghetti, bucatini, 500 g
- Pancetta (lub boczek) 250 g
- Jajka, 2 całe i 2 żółtka
- Ser pecorino, 150 g
- Ser parmigiano reggiano, 30 g
- Pieprz czarny świeżo mielony
- Sól
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlać wodę (5 l), osolić (1 1/2 łyżki), przykryć i gotować do wrzenia.
- Pancettę pokroić na małe kawałki i usmażyć na patelni, ok. 6-7 min. Odsączyć z tłuszczu i odłożyć.
- W dużej misce zetrzeć sery na tarce, odłożyć garść serów do posypania dania. Resztę serów wymieszać z jajkami całymi i żółtkami. Dodać sporą porcję pieprzu i usmażoną pancettę.
- Gdy woda wrze, wrzucić makaron i gotować al dente. Zachować 2 chochle wody z gotowania makaronu.
- Ugotowany makaron przełożyć do miski z serami, jajkami i pancettą, dokładnie wymieszać, dodać chochlę (lub 2) wody z gotowania makaronu (dzięki temu sos zrobi się bardziej kremowy).
- Wyłożyć na talerze, posypać odłożonym serem, doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
*Przepis inspirowany książką "Old World Italian" Mimi Thorisson
Komentarze
Prześlij komentarz