Makaron z sosem carbonara

         Makaron z sosem carbonara, klasyk kuchni włoskiej, który u mnie w kuchni na przestrzeni lat ciągle się zmieniał, nigdy bowiem nie znałam tradycyjnego przepisu, zawsze więc były to wariacje na temat:). Teraz jest już bliżej oryginału, makaron jest idealnie obtoczony w sosie, który jest kremowy, serowy, jajka nadają kremowości i delikatności. 

Przepis dla 4 osób.



Składniki:

  1. Makaron długi, np. fusili longhi, spaghetti, bucatini, 500 g
  2. Pancetta (lub boczek) 250 g
  3. Jajka, 2 całe i 2 żółtka
  4. Ser pecorino, 150 g
  5. Ser parmigiano reggiano, 30 g
  6. Pieprz czarny świeżo mielony
  7. Sól
Przygotowanie:
  1. Do dużego garnka wlać wodę (5 l), osolić (1 1/2 łyżki), przykryć i gotować do wrzenia.
  2. Pancettę pokroić na małe kawałki i usmażyć na patelni, ok. 6-7 min. Odsączyć z tłuszczu i odłożyć.
  3. W dużej misce zetrzeć sery na tarce, odłożyć garść serów do posypania dania. Resztę serów wymieszać z jajkami całymi i żółtkami. Dodać sporą porcję pieprzu i usmażoną pancettę.
  4. Gdy woda wrze, wrzucić makaron i gotować al dente. Zachować 2 chochle wody z gotowania makaronu.
  5. Ugotowany makaron przełożyć do miski z serami, jajkami i pancettą, dokładnie wymieszać, dodać chochlę (lub 2) wody z gotowania makaronu (dzięki temu sos zrobi się bardziej kremowy).
  6. Wyłożyć na talerze, posypać odłożonym serem, doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.



*Przepis inspirowany książką "Old World Italian" Mimi Thorisson

Komentarze

Popularne posty