Maślane ciasteczka

         Moje ulubione, niezwykle kruche, maślane, ciasteczka z nutą waniliową. Można je długo przechowywać w zamkniętym słoiczku lub puszce (1 miesiąc). Pyszne same w sobie, maczane w kawie lub ze szklanką mleka*.

Przepis na 3 blachy.



Składniki:

  1. Masło miękkie, 180 g
  2. Cukier drobny, 200 g
  3. Ekstrakt waniliowy, 1 łyżka
  4. Jajka, 2 szt.
  5. Mąka pszenna, 400 g
  6. Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  7. Sól, 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
  1. Do dużej miski włożyć miękkie masło oraz cukier. Miksować mikserem ok. 7-8 min., aż cukier dobrze połączy się z masłem. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy i sól. Chwilę miksować.
  2. W drugiej misce odmierzyć mąkę pszenną i proszek do pieczenia. 
  3. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać łyżką, następnie przełożyć na stolnicę, wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite, uformować w kulę i chłodzić w lodówce przez 30 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
  5. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 3-4 mm, wycinać foremkami, układać ciasteczka na blasze piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia.
  6. Piec 10-12 min., aż będą złote.
  7. Studzić ciasteczka na kratce.


*Jest to zmodyfikowany przepis z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie".

Komentarze

Popularne posty