Maślane ciasteczka
Moje ulubione, niezwykle kruche, maślane, ciasteczka z nutą waniliową. Można je długo przechowywać w zamkniętym słoiczku lub puszce (1 miesiąc). Pyszne same w sobie, maczane w kawie lub ze szklanką mleka*.
Przepis na 3 blachy.
Składniki:
- Masło miękkie, 180 g
- Cukier drobny, 200 g
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżka
- Jajka, 2 szt.
- Mąka pszenna, 400 g
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- Sól, 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
- Do dużej miski włożyć miękkie masło oraz cukier. Miksować mikserem ok. 7-8 min., aż cukier dobrze połączy się z masłem. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy i sól. Chwilę miksować.
- W drugiej misce odmierzyć mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
- Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać łyżką, następnie przełożyć na stolnicę, wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite, uformować w kulę i chłodzić w lodówce przez 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
- Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 3-4 mm, wycinać foremkami, układać ciasteczka na blasze piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia.
- Piec 10-12 min., aż będą złote.
- Studzić ciasteczka na kratce.
*Jest to zmodyfikowany przepis z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie".
Komentarze
Prześlij komentarz