Ramen grzybowy
Kto lubi grzyby, będzie zadowolony. Intensywny smak pochodzący z trzech rodzajów grzybów nadaje pełen umami smak. Do tego porcja makaronu udon, zielonych warzyw, mięsny wywar i pyszny comfort food gotowy:). Nie bez przyczyny ramen zrobił tak zawrotną karierę na świecie. Heretycy mówią, że jest lepszy od rosołu:).
Przepis dla 6-7 osób.
Wywar:
Składniki:
- Żeberka wieprzowe, 1 kg
- Suszone grzyby podgrzybki, garść
- Włoszczyzna, 1 pęczek
- Czosnek, 3 ząbki
- Grzyby shitake, 250 g
- Sos sojowy, 60 ml
Przygotowanie:
- Żeberka umyć, podzielić na kilka mniejszych części, jeśli mamy cały pasek żeberek.
- Grzyby shitake oczyścić oraz pokroić na połówki.
- Włoszczyznę umyć, obrać marchewki, pietruszkę, seler, cebulę opalić nad palnikiem, czosnek obrać. Wszystkie warzywa, grzyby suszone, grzyby shitake, czosnek oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać 2,5 l wody, dodać sos sojowy i gotować wywar na małym ogniu przez co najmniej 2,5-3 h.
- Po tym czasie wyciągnąć mięso z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki. Wyciągnąć także warzywa pozostawiając jedynie grzyby suszone i shitake.
Ramen:
Składniki:
- Boczniaki, 250 g
- Olej rzepakowy, 1 łyżka
- Imbir świeży, 3 cm
- Makaron udon, 500 g
- Kapusta pak choi, 1 szt.
- Szczypiorek, 3 łyżki
- Sezam, 2 łyżki
- Sos sojowy, 2 łyżki
- Sól, pieprz
- Makaron udon ugotować zgodnie z instrukcją. Imbir pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę pak choi drobno pokroić (same liście).
- Boczniaki porwać na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię z olejem, przełożyć na nią boczniaki, polać je 2 łyżkami sosu sojowego i smażyć na średnim ogniu bez mieszania przez 4-5 min., aż grzyby się przysmażą i nabiorą głębokiego smaku. Wyłączyć ogień pod patelnią i odstawić.
- Żeberka z wywaru przełożyć na patelnię i podsmażyć przez 5 min. Odstawić.
- Do ugotowanego wywaru włożyć imbir i usmażone boczniaki. Zagotować ramen, doprawić solą i pieprzem oraz włożyć pokrojoną kapustę pak choi (na 2 minuty przed podaniem zupy).
- Do misek nałożyć porcję makaronu udon, porcję usmażonych żeberek. Nalać wywar, posypać sezamem i pokrojonym szczypiorkiem. Podawać gorący.
Komentarze
Prześlij komentarz