Ramen grzybowy

             Kto lubi grzyby, będzie zadowolony. Intensywny smak pochodzący z trzech rodzajów grzybów nadaje pełen umami smak. Do tego porcja makaronu udon, zielonych warzyw, mięsny wywar i pyszny comfort food gotowy:). Nie bez przyczyny ramen zrobił tak zawrotną karierę na świecie. Heretycy mówią, że jest lepszy od rosołu:).

Przepis dla 6-7 osób.

Wywar:

Składniki:

  1. Żeberka wieprzowe, 1 kg
  2. Suszone grzyby podgrzybki, garść
  3. Włoszczyzna, 1 pęczek
  4. Czosnek, 3 ząbki
  5. Grzyby shitake, 250 g
  6. Sos sojowy, 60 ml
Przygotowanie:
  1. Żeberka umyć, podzielić na kilka mniejszych części, jeśli mamy cały pasek żeberek. 
  2. Grzyby shitake oczyścić oraz pokroić na połówki. 
  3. Włoszczyznę umyć, obrać marchewki, pietruszkę, seler, cebulę opalić nad palnikiem, czosnek obrać. Wszystkie warzywa, grzyby suszone, grzyby shitake, czosnek oraz mięso umieścić w dużym garnku, zalać 2,5 l wody, dodać sos sojowy i gotować wywar na małym ogniu przez co najmniej 2,5-3 h. 
  4. Po tym czasie wyciągnąć mięso z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki. Wyciągnąć także warzywa pozostawiając jedynie grzyby suszone i shitake.
Ramen:

Składniki:
  1. Boczniaki, 250 g
  2. Olej rzepakowy, 1 łyżka
  3. Imbir świeży, 3 cm
  4. Makaron udon, 500 g
  5. Kapusta pak choi, 1 szt.
  6. Szczypiorek, 3 łyżki
  7. Sezam, 2 łyżki
  8. Sos sojowy, 2 łyżki
  9. Sól, pieprz
Przygotowanie:

  1. Makaron udon ugotować zgodnie z instrukcją. Imbir pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę pak choi drobno pokroić (same liście).
  2. Boczniaki porwać na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię z olejem, przełożyć na nią boczniaki, polać je 2 łyżkami sosu sojowego i smażyć na średnim ogniu bez mieszania przez 4-5 min., aż grzyby się przysmażą i nabiorą głębokiego smaku. Wyłączyć ogień pod patelnią i odstawić.
  3. Żeberka z wywaru przełożyć na patelnię i podsmażyć przez 5 min. Odstawić.
  4. Do ugotowanego wywaru włożyć imbir i usmażone boczniaki. Zagotować ramen, doprawić solą i pieprzem oraz włożyć pokrojoną kapustę pak choi (na 2 minuty przed podaniem zupy).
  5. Do misek nałożyć porcję makaronu udon, porcję usmażonych żeberek. Nalać wywar, posypać sezamem i pokrojonym szczypiorkiem. Podawać gorący.



Komentarze

Popularne posty