Risotto szafranowe

             Risotto jest daniem i wykwintnym i zwyczajnym jednocześnie, bo przecież to tylko ryż w sosie a z drugiej strony konsystencja i smak są bardzo szlachetne. To risotto jest proste w składniki, ma jednak pełno kremowości i głębię smaku maślano - serowego . Zdecydowanie wypróbujcie!

Przepis dla 4 osób.



Składniki:

  1. Ryż arborio lub carnaroli, 500 g
  2. Wywar warzywny (2 l) włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, por, cebula, korzeń pietruszki, liście kapusty lub kalafiora), liśc laurowy, ziele angielskie (2 szt.), czarny pieprz w ziarnach (4 szt.), kilka kawałków suszonych grzybów, sól
  3. Masło, 80 g + 40 g
  4. Cebula, 2 szt.
  5. Wino białe wytrawne, 150 ml
  6. Ser parmigiano reggiano 75 g
  7. Nitki szafranu, 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
  1. Wywar warzywny: wszystkie warzywa umyć, obrać, cebulę opalić nad palnikiem. Włożyć wzrzywa do dużego garnka, zalać 3 l wody, dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i posolić. Wszystko zagotować, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 1,5 h.
  2. Dalszą pracę zaczynamy, gdy mamy już przygotowany wywar. 
  3. Do małej miseczki przełożyć nitki szafranu, zalać je chochlą wywaru warzywnego, odstawić.
  4. Risotto: cebule drobno posiekać, ser parmezan zetrzeć na tarce. 
  5. Duży rondel (o grubym dnie) rozgrzać, roztopić 80 g masła, wrzucić cebulę i ją podsmażyć, aż będzie lekko przezroczysta. Wtedy dodać cały ryż i wymieszać, aż dobrze połączy się z masłem. Wówczas wlać białe wino, mieszać aż odparuje.
  6. Do rondla z ryżem wlać nitki szafranu z płynem, wymieszać. Zmniejszyć ogień na średni, dodać chochlę gorącego wywaru warzywnego, mieszać. Gdy ryż wchłonie wywar, dodać następną chochlę. Kontynuować chochla za chochlą, aż ryż wchłonie wywar (ok.15-20 min.), nadal będzie jędrny, ale już nie twardy. Kontrolować ogień pod rondlem, jeśli ryż za szybko chłonie wywar, wówczas zmniejszyć ogień na minimalny.
  7. Gdy ryż jest gotowy dodać parmigiano reggiano oraz pozostałe masło (40 g), wymieszać. Wyłączyć kuchenkę, odczekać kilka minut i podawać risotto. Jeśli konsystencja risotta jest zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub wywaru. 
  8. Podawać z płatkami parmezanu.



Komentarze

Popularne posty