Risotto szafranowe
Risotto jest daniem i wykwintnym i zwyczajnym jednocześnie, bo przecież to tylko ryż w sosie a z drugiej strony konsystencja i smak są bardzo szlachetne. To risotto jest proste w składniki, ma jednak pełno kremowości i głębię smaku maślano - serowego . Zdecydowanie wypróbujcie!
Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- Ryż arborio lub carnaroli, 500 g
- Wywar warzywny (2 l) włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, por, cebula, korzeń pietruszki, liście kapusty lub kalafiora), liśc laurowy, ziele angielskie (2 szt.), czarny pieprz w ziarnach (4 szt.), kilka kawałków suszonych grzybów, sól
- Masło, 80 g + 40 g
- Cebula, 2 szt.
- Wino białe wytrawne, 150 ml
- Ser parmigiano reggiano 75 g
- Nitki szafranu, 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
- Wywar warzywny: wszystkie warzywa umyć, obrać, cebulę opalić nad palnikiem. Włożyć wzrzywa do dużego garnka, zalać 3 l wody, dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i posolić. Wszystko zagotować, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 1,5 h.
- Dalszą pracę zaczynamy, gdy mamy już przygotowany wywar.
- Do małej miseczki przełożyć nitki szafranu, zalać je chochlą wywaru warzywnego, odstawić.
- Risotto: cebule drobno posiekać, ser parmezan zetrzeć na tarce.
- Duży rondel (o grubym dnie) rozgrzać, roztopić 80 g masła, wrzucić cebulę i ją podsmażyć, aż będzie lekko przezroczysta. Wtedy dodać cały ryż i wymieszać, aż dobrze połączy się z masłem. Wówczas wlać białe wino, mieszać aż odparuje.
- Do rondla z ryżem wlać nitki szafranu z płynem, wymieszać. Zmniejszyć ogień na średni, dodać chochlę gorącego wywaru warzywnego, mieszać. Gdy ryż wchłonie wywar, dodać następną chochlę. Kontynuować chochla za chochlą, aż ryż wchłonie wywar (ok.15-20 min.), nadal będzie jędrny, ale już nie twardy. Kontrolować ogień pod rondlem, jeśli ryż za szybko chłonie wywar, wówczas zmniejszyć ogień na minimalny.
- Gdy ryż jest gotowy dodać parmigiano reggiano oraz pozostałe masło (40 g), wymieszać. Wyłączyć kuchenkę, odczekać kilka minut i podawać risotto. Jeśli konsystencja risotta jest zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub wywaru.
- Podawać z płatkami parmezanu.
Komentarze
Prześlij komentarz