Stek z colesławem
Jeśli wołowina to muszą być steki. Przyrządzam steki z antrykotu lub rostbefu, choć moje dzieci preferują te drugie. Pamiętam moje pierwsze podejścia do steków, które nie były zbyt udane, gdyż dobrej jakości wołowina nie jest wcale towarem powszechnie dostępnym. No ale w końcu się udało i od kilku lat niezmiennie stosuje poniższe zasady, a wychodzą wtedy soczyste, pełne smaku, choć doprawione jedynie solą i pieprzem steki. Kto nie próbował dotychczas przygotowywania steków niech się skusi, przepis jest przystępny także dla początkujących.
Do steków pasuje wiele dodatków; ja do solidnej porcji mięsa potrzebuję jedynie sałatki, od której najlepiej zacząć przygotowywanie.
Przepis na 4 steki medium rare.
Składniki:
- Rostbef lub antrykot wołowy (z rasy mięsnej), 1 kg
- Sól gruboziarnista, Maldon
- Pieprz czarny świeżo mielony
- Olej rzepakowy do posmarowania steków
- Mięso podzielić na 4 porcje (po 250 g). Po wyciągnięciu z lodówki powinno 30 min. poleżeć w temperaturze pokojowej. Osuszyć mięso, najlepiej ręcznikiem papierowym.
- Każdy stek solidnie doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz natrzeć olejem. Nie odcinać nadmiaru tłuszczu, jest on bowiem nośnikiem smaku.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Patelnię bardzo dobrze rozgrzać, po czym położyć na suchą patelnię pierwszego steka. Smażyć po 2 min. na stronę (najlepiej nastawiać stoper). Odłożyć do naczynia żaroodpornego. W trakcie smażenia nie nakłuwać mięsa, ani nie przesuwać na patelni. Nie smażyć na jednej patelni więcej niż dwóch steków.
- Smażyć pozostałe steki i odkładać do naczynia żaroodpornego.
- Mięso wstawić do piekarnika i piec 5 min.
- Wyciągnąć steki z piekarnika i pozostawić na kilka minut i dopiero podawać i kroić.
- Kapusta biała, 1/4 główki
- Marchew 1 szt.
- Koperek siekany, 2 łyżki
- Sól, pieprz, cukier
- Ocet jabłkowy, 75 ml
- Majonez, 1 łyżka
- Jogurt naturalny, 4 łyżki
- Musztarda ziarnista, 1 łyżka
- Kapustę umyć i drobno poszatkować. Marchewkę umyć i pokroić w drobne paski (metoda julienne) lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek posiekać. Przełożyć składniki do dużej miski.
- Do kapusty, marchewki i koperku dodać sól, pieprz oraz 1 łyżkę cukru. Dodać ocet jabłkowy i dobrze wymieszać.
- Następnie dodać do sałatki majonez, jogurt oraz musztardę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki co najmniej na 30 min., żeby sałatka dobrze się przegryzła.
Komentarze
Prześlij komentarz