Waniliowe placuszki

         Przepis na placuszki z wyczuwalnym waniliowym aromatem. Są puszyste, nie opadają po usmażeniu, delikatne i świetne z konfiturą lub dżemem. Szybko i przyjemnie.

Przepis na 3 talerze placuszków.



Składniki:

  1. 300 g mąki pszennej
  2. Cukier, 1 łyżka
  3. Proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  4. Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  5. Sól, szczypta
  6. Cukier waniliowy, 1 łyżka
  7. Jajka, 2 szt.
  8. Mleko, 375 ml
  9. Olej, 2 łyżki + 1 łyżka do smarowania patelni
Przygotowanie:
  1. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę.
  2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać mleko, olej, wymieszać i wsypać suche składniki. Dokładnie wymieszać.
  3. Smażyć na nieprzywierającej patelni natartej pędzelkiem z olejem rzepakowym (ogranicza do znacznie ilość zużytego i wchłoniętego tłuszczu).
  4. Podawać z ulubionymi dodatkami: dżem truskawkowy, jagodowy, cukier puder, krem czekoladowy.




Komentarze

Popularne posty