Waniliowe placuszki
Przepis na placuszki z wyczuwalnym waniliowym aromatem. Są puszyste, nie opadają po usmażeniu, delikatne i świetne z konfiturą lub dżemem. Szybko i przyjemnie.
Przepis na 3 talerze placuszków.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- Cukier, 1 łyżka
- Proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
- Sól, szczypta
- Cukier waniliowy, 1 łyżka
- Jajka, 2 szt.
- Mleko, 375 ml
- Olej, 2 łyżki + 1 łyżka do smarowania patelni
Przygotowanie:
- W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać mleko, olej, wymieszać i wsypać suche składniki. Dokładnie wymieszać.
- Smażyć na nieprzywierającej patelni natartej pędzelkiem z olejem rzepakowym (ogranicza do znacznie ilość zużytego i wchłoniętego tłuszczu).
- Podawać z ulubionymi dodatkami: dżem truskawkowy, jagodowy, cukier puder, krem czekoladowy.
Komentarze
Prześlij komentarz