Białe szparagi z jajkiem poszetowym

         Dziś istnie wiosenne danie. Dla mnie szparagi to taki faktyczny początek sezonu wiosennego, początek całego dobra i różnorodności warzyw i owoców, które niosą wiosna i lato. Białe szparagi z jajkiem poszetowym (w koszulce, ścięte białko, żółtko pozostaje płynne) posypane tartym parmezanem. Świeży, pyszny sposób na lunch lub ciepłą kolację. Proste i efektowne danie. Polecam na wiosnę!

Przepis dla 3 osób.


Składniki:

  1. Szparagi białe, 500 g (1 pęczek)
  2. Jajko, 3 szt.
  3. Parmezan, 3 małe garście
  4. Ocet, 1 łyżka
  5. Sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, obrać dokładnie. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić.
  2. W garnku zagotować wodę, osolić. Gdy wrze wrzucić szparagi. Gotować 10-15 min., do miękkości szparagów (czas zależy od grubości szparagów). 
  3. W niewielkim garnku zagotować wodę na jajka (1,5 l). Wlać 1 łyżkę octu. 
  4. Po ugotowaniu szparagów, odcedzić je i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na 3 talerze.
  5. Gdy woda w garnku wrze, wbić jajko, zamieszać mocno i gotować, aż zetnie się całe białko, tj. 2-3 min. Można skontrolować jajko nabierając je na cedzak i dotknąć białka. Jeśli jest zwarte natychmiast wyłowić jajko i położyć na pierwszej porcji szparagów. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i posypać startym parmezanem. Od razu podawać. Postępować podobnie z pozostałymi porcjami.





Komentarze

Popularne posty