Białe szparagi z jajkiem poszetowym
Dziś istnie wiosenne danie. Dla mnie szparagi to taki faktyczny początek sezonu wiosennego, początek całego dobra i różnorodności warzyw i owoców, które niosą wiosna i lato. Białe szparagi z jajkiem poszetowym (w koszulce, ścięte białko, żółtko pozostaje płynne) posypane tartym parmezanem. Świeży, pyszny sposób na lunch lub ciepłą kolację. Proste i efektowne danie. Polecam na wiosnę!
Przepis dla 3 osób.
Składniki:
- Szparagi białe, 500 g (1 pęczek)
- Jajko, 3 szt.
- Parmezan, 3 małe garście
- Ocet, 1 łyżka
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, obrać dokładnie. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić.
- W garnku zagotować wodę, osolić. Gdy wrze wrzucić szparagi. Gotować 10-15 min., do miękkości szparagów (czas zależy od grubości szparagów).
- W niewielkim garnku zagotować wodę na jajka (1,5 l). Wlać 1 łyżkę octu.
- Po ugotowaniu szparagów, odcedzić je i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na 3 talerze.
- Gdy woda w garnku wrze, wbić jajko, zamieszać mocno i gotować, aż zetnie się całe białko, tj. 2-3 min. Można skontrolować jajko nabierając je na cedzak i dotknąć białka. Jeśli jest zwarte natychmiast wyłowić jajko i położyć na pierwszej porcji szparagów. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i posypać startym parmezanem. Od razu podawać. Postępować podobnie z pozostałymi porcjami.
Komentarze
Prześlij komentarz