Brioszka

         Klasyka kuchni francuskiej. Zamiłowanie do brioszki, to ta sama moja słabość co croissanty i bagietki, a pojawiła się wraz z wysypem piekarni w stylu francuskim w Poznaniu i okolicy. Moja brioszka jest przyspieszonym kursem przygotowania tego wypieku, gdyż tradycyjnie, ciasto na brioszkę powinno minimun 12 h wolno wyrastać w lodówce. No cóż, kiedy rano najdzie ochota na słodkie pieczywo, trudno czekać do jutra. Stąd mój przepis, a efekt...sami oceńcie. Łasuchy tej brioszki mówiły o niej, puszysta, lekka jak chmurka :). Do tego domowa konfitura z brzoskwiń i truskawek i niemal jesteśmy w paryskiej kawiarni ;).

Przepis na 1 brioszkę.



Składniki:

  1. Zaczyn: 30 g świeżych drożdży, 140 ml ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 pełna łyżka mąki pszennej
  2. Jajka, 2 szt. + 1 jajko do posmarowania ciasta
  3. Cukier, 60 g
  4. Mąka pszenna, typ 500, 330 g
  5. Pasta waniliowa, 1 łyżeczka
  6. Sól, szczypta
  7. Masło, 75 g + trochę do wysmarowania keksówki
Przygotowanie:
  1. Zaczyn: drożdże pokruszyć w wysokim naczyniu, dodać ciepłe (ale nie gorące) mleko, cukier i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 min.
  2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, pastę waniliową, wbić jajka i dodać zaczyn. Miksować robotem kuchennym z końcówką haka, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite, ok. 5 min. (w razie potrzeby zgarnąć ciasto z boków miski i miksować dalej). Następnie dodać masło i ponownie miksować przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie jednolite i lekko błyszczące od masła. 
  3. Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 h., aż podwoi swoją objętość.
  4. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat lekko obsypany mąką i krótko wyrobić. Następnie podzielić ciasto na 10 równych części. Każdą uformować w kulę (po 75 g każda). 
  5. Keksówkę wysmarować dokładnie masłem i przełożyć do niej wszystkie kulki ciasta w rzędach po dwie (wyjdzie 5 rzędów po 2 kulki w rzędzie). Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 25 min.
  6. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem po czym włożyć do piekarnika i piec przez 25 min.
  7. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, kroić nożem do pieczywa.
  8. Podawać z ulubionym dżemem, konfiturą czy miodem.






Komentarze

Popularne posty