Churros
Churros można dziś spotkać niemal w każdym mieście, a pochodzą z Hiszpanii. Są to długie paluchy-pączki smażone w głębokim tłuszczu maczane w czekoladzie lub obsypane cynamonowym cukrem. Przygotowuje się je niezwykle szybko, pod warunkiem, że ma się w domu maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do wyciskania ciastek (niegdyś sławne ciastka z maszynki, ktoś pamięta?). Próbowałam bowiem wyciskać ciasto na churros przez rękaw cukierniczy i nic z tego nie wyszło. Korzystając z maszynki można więc ułatwić i uprzyjemnić sobie przygotowanie tego deseru.
Przedstawiony przepis to oryginalny hiszpański przepis.
Kto próbował churros ten wie, że warto!
Przepis na 3 talerze churros.
Składniki:
- Mąka pszenna, 500 g
- Woda, 500 ml
- Oliwa z oliwek, 2 łyżki
- Proszek do pieczenia, 1 łyżka
- Sól, 1/2 łyżeczki
- Olej rzepakowy do smażenia, 1 l
- Sos czekoladowy: czekolada gorzka lub mleczna - 100 g, śmietana kremówka 30% - 2 łyżki, mleko -2 łyżki
+ cukier puder z odrobiną cynamonu.
Przygotowanie:
- Do rondelka wlać wodę, oliwę, sól i proszek do pieczenia, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż dobrze się podgrzeje i na wierzchu pojawi się piana, ok. 5-6 min.
- Przełożyć masę do dużej miski i dodać mąkę pszenną. Wymieszać, przełożyć na stolnicę i wyrobić ręcznie, uformować w kulę.
- Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do wyciskania ciastek, ustawić na kształt gwiazdki.
- Rozgrzać olej w garnku o grubym dnie.
- Wyciskać ciasto przez maszynkę, ucinać nożyczkami podłużne grube nitki (10-15 cm) i wkładać do dobrze rozgrzanego oleju. Smażyć, aż będą złoto-brązowe. Wykładać na papier, aby odsączyć tłuszcz. Podawać ciepłe z sosem czekoladowym lub posypane cukrem pudrem z cynamonem.
- Sos czekoladowy: do rondelka wlać mleko i kremówkę, podgrzać, dodać połamaną czekoladę, mieszać aż czekolada się roztopi i połączy z mlekiem i śmietaną. Przelać do małego słoiczka lub miseczki.
Komentarze
Prześlij komentarz