Ciasteczka serowe
Ciasteczka serowe są ze mną już 15 lat, jak skrzętnie wyliczyłam ;). Uwielbiam je za ciasto, jest półfrancuskie, lekko chrupiące, mocno maślane, w środku natomiast kryje się miękki słodko-kwaśny kawałek jabłka.
Pamiętajcie, aby po upieczeniu mocno oprószyć je cukrem pudrem, gdyż ciasto nie zawiera niemal cukru (jedynie cukier waniliowy). Zdecydowanie uzależniający deser, wypiek. Bardzo lubiane przez dzieci.
Przepis na ok. 50 ciasteczek.
Składniki:
- Ser biały półtłusty mielony, 250 g
- Mąka pszenna, 270 g + trochę do posypywania stolnicy
- Masło, 250 g miękkie
- Cukier waniliowy, 1 szt.
- Jabłka, 3 szt.
- Cukier puder do posypania ciasteczek, ok.1/2 szklanki
Przygotowanie:
- Do miski włożyć ser biały, masło, mąkę i cukier waniliowy. Najpierw wymieszać wszystko łyżką, a gdy zacznie się łączyć, wyłożyć na stolnicę. Podsypać mąką i wyrobić ciasto, aby było jednolite (w razie, gdyby mocno się kleiło dodać trochę mąki).
- Przełożyć ciasto do miski i schłodzić w lodówce przez 30 min.
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie łódeczki.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyciągnąć ciasto z lodówki, posypać stolnicę mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na 3-4 mm (jak na grubsze pierogi). Wycinać szklanką lub obręczą krążki (średnica 6 cm).
- Na każdym krążku ciasta położyć kawałek jabłka, złożyć na pół i skleić końce.
- Ułożyć na blasze zachowując niewielkie odstępy i piec 25 min do zezłocenia.
- Wyciągnąć upieczone ciastka, zostawić do lekkiego wystygnięcia. Obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz