Gnocchi w sosie serowo-śmietanowym

             Moje dzieci prawie codziennie chciałyby jeść kluski: speztle, śląskie, szagówki, no i oczywiście gnocchi. Ja pewnie też, choć pewnie nie skończyłoby się to dobrze :). Jeden raz w tygodniu jednak muszą być i kropka, przez co nabrałam już niezłej wprawy w ich przygotowywaniu. 

Gnocchi kocham miłością odwzajemnioną. Uwielbiam je kroić, kulać i maczać w sosie, o ich jedzeniu nie wspomnę ;). One odwdzięczają się wspaniałym smakiem.

Gnocchi (wym. niokki) to kuchnia włoska, która jest moją ulubioną. Myślę, że już kilkadziesiąt razy gnocchi gościły na moim stole i nadal nie mam dość. Dzisiejsza propozycja to tradycyjne włoskie kluski z sosem serowo-śmietanowym, który cudownie oblepia gnocchi, co pozwala nie uronić ani kropli sosu, i o to chodzi. To jest to, co tygryski lubią najbardziej, jak mawiał klasyk. 

Gnocchi są proste, należy jednak pamiętać o kilku podstawowych kwestiach: ziemniaki na te kluski muszą być jak najbardziej mączyste, z wysoką zawartością skrobi. Ponadto zawsze należy je gotować w mundurkach, obrać szybko po ugotowaniu i szybko przecisnąć przez praskę. Gotować w dużej ilości wody na średnim ogniu. Reszta pójdzie jak z płatka...:)

Przepis na 4 porcje.



Składniki:

  1. Ziemniaki mączyste, 1 kg
  2. Jajko, 1 szt.
  3. Sól, (1 łyżka do gotowania ziemniaków, 1/2 łyżeczki do ciasta, 1 łyżka do gotowania gnocchi)
  4. Gałka muszkatołowa świeżo starta, 1/4 łyżeczki
  5. Mąka pszenna typ 00 lub 550, 300g
  6. Parmezan, łącznie 75 g (20 g do ciasta, 35 g do sosu, 20 g do posypania gotowego dania)
  7. Sos serowo - śmietanowy: śmietana kremówka 30%, 200 ml, szczypta soli, świeżo mielony czarny pieprz, 35 g parmezanu)
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki w łupinach umyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać łyżkę soli i wstawić na ogień. Gotować pod przykryciem 40-45 min., lub do czasu aż widelec będzie miękko wchodził w ziemniaka.
  2. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić, odstawić na 5 min. do wystygnięcia, po czym obrać z łupinek. Następnie przecisnąć ziemniaki przez praskę, rozłożyć na stolnicy, aby odparowały nadmiar wilgoci (chroni to danie przed tym, aby nie było gumowate). Odczekać 5 min.
  3. Przełożyć ziemniaki do dużej miski, dodać jajko, sól - 1/2 łyżeczki, zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać 20 g parmezanu oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto drewnianą łyżką.
  4. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i krótko wyrobić, do połączenia się składników (nie wyrabiać za długo, bo wtedy kluski będą twarde po ugotowaniu). Uformować ciasto w kulę.
  5. Wstawić na ogień duży garnek z wodą (3l), osolić, przykryć.
  6. Ciasto podzielić na 8 części, z każdej części uformować podłużny wałek, grubości 2 cm. Nożem pokroić wałek na małe kawałki 0,5 cm długości. Każde gnocchi uformować w dłoniach w kulkę i przełożyć na deskę wysypaną odrobiną mąki. Postępować tak samo z resztą ciasta.
  7. Gdy woda wrze, zmniejszyć ogień na średni i wrzucać gnocchi partiami, tak by zakryły dno. Przemieszać, aby odkleić kluski od dna. Gotować 3-4 min. od wypłynięcia (gnocchi są gotowe, gdy po potknięciu nie zostaje na nich wgłębienie).
  8. Odcedzić gnocchi, przełożyć na talerz. Przygotować sos: rozgrzać patelnię, wlać śmietanę kremówkę, zagotować, lekko osolić, doprawić pieprzem, wrzucić ugotowane kluski oraz 35 g parmezanu, wymieszać i gotować, aż śmietana z serem zaczną mocno oblepiać kluski (ok 4-5 min.).
  9. Podawać gorące, posypane pozostałym parmezanem. 



Komentarze

Popularne posty