Gofry miodowe
Specjalnie z myślą o dzieciach, dzisiejszy przepis na gofry, bez cukru kryształu, zamiast tego z miodem. Są mięciutkie i bardzo puszyste, delikatne, idealne dla małych dzieci, które nie mają jeszcze wszystkich ząbków.
Pierwsze wiosenne przekąski podczas zabaw w ogrodzie moich dzieci :).
Przepis na ok. 14 gofrów.
Składniki:
- Jajka, 3 szt.
- Pasta waniliowa, 1 łyżeczka
- Miód wielokwiatowy, 3 łyżki
- Olej rzepakowy, 80 g (4 łyżki) + trochę do posmarowania części grzewczych gofrownicy
- Mąka pszenna, 200 g
- Mleko, 250 ml
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Oddzielić żółtka od białek. Białka razem z pastą waniliową ubić na sztywno.
- Rozgrzać gofrownicę. Posmarować obie części grzewcze olejem rzepakowym.
- W drugiej misce mikserem połączyć żółtka jajek z miodem, po czym powoli wlewać cienką stróżką olej rzepakowy. Miksować 2 minuty.
- Do powyższej masy dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mleko. Chwilę miksować do połączenia składników.
- Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
- Piec w gofrownicy na brązowy kolor.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, cukrem pudrem, kremem czekoladowym lub owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz