Gofry miodowe

         Specjalnie z myślą o dzieciach, dzisiejszy przepis na gofry, bez cukru kryształu, zamiast tego z miodem. Są mięciutkie i bardzo puszyste, delikatne, idealne dla małych dzieci, które nie mają jeszcze wszystkich ząbków. 

Pierwsze wiosenne przekąski podczas zabaw w ogrodzie moich dzieci :).

Przepis na ok. 14 gofrów.



Składniki:

  1. Jajka, 3 szt.
  2. Pasta waniliowa, 1 łyżeczka
  3. Miód wielokwiatowy, 3 łyżki
  4. Olej rzepakowy, 80 g (4 łyżki) + trochę do posmarowania części grzewczych gofrownicy
  5. Mąka pszenna, 200 g
  6. Mleko, 250 ml
  7. Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka razem z pastą waniliową ubić na sztywno. 
  2. Rozgrzać gofrownicę. Posmarować obie części grzewcze olejem rzepakowym. 
  3. W drugiej misce mikserem połączyć żółtka jajek z miodem, po czym powoli wlewać cienką stróżką olej rzepakowy. Miksować 2 minuty.
  4. Do powyższej masy dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mleko. Chwilę miksować do połączenia składników.
  5. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
  6. Piec w gofrownicy na brązowy kolor.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, cukrem pudrem, kremem czekoladowym lub owocami.



Komentarze

Popularne posty