Kruche ciasto rabarbarowe
Sezon na rabarbar nieśmiało się rozpoczyna. Uwielbiam rabarbar za jego świeży smak, nadaje charakteru każdej potrawie, kolor też ma tutaj duże znaczenie. Dzisiejszy przepis to świetny wiosenny podwieczorek, świeży w smaku, zapachu i teksturze. W tym cieście jest słodycz zbalansowana kwaskowatością, jest kruchość i maślany smak. Gorąco polecam!
Przepis na 1 kruchą tartę 23x25 cm lub okrągłą tortownicę 26 cm
Składniki na ciasto kruche:
- Masło zimne, 125 g + trochę do wysmarowania formy
- Mąka pszenna, 200 g
- Śmietana kwaśna, 12 %, 1 łyżka
- Sól, duża szczypta
- Woda, zimna, 3 łyżki
Przygotowanie:
- Masło pokroić w kosteczkę. W misce wymieszać mąkę, masło, sól, śmietanę i wodę aż zacznie łączyć się w kruszonkę. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić szybko, aby nie ocieplić zbytnio ciasta. Uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez 1 h.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na tartę 23x25 cm lub okrągłą 26 cm wysmarować masłem.
- Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować cienko, tak aby starczyło na wyłożenie dna formy oraz boków do połowy wysokości.
- Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć, np. dwiema garściami fasoli (zapobiegnie to podnoszeniu się ciasta w trakcie pieczenia). Piec z obciążeniem 15 min., następnie ściągnąć obciążenie i piec 10-12 min., aż ciasto zacznie się złocić.
- Wyciągnąć ciasto i odstawić do przestygnięcia.
Składniki na krem:
- Rabarbar, 100 g
- Jajka, 2 duże
- Cukier, 150 g
- Mąka pszenna, 45 g
- Śmietana kremówka, 30%, 70 ml
- Mleko skondensowane słodzone, 50 ml (jeśli brak, można dać tylko śmietanę kremówkę łącznie 120 ml)
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
- Cukier puder do posypania gotowego ciasta
Przygotowanie:
- Rabarbar umyć, odciąć liście, przekroić na pół, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- Do miski wbić jajka, dodać cukier, mąkę, śmietanę kremówkę, mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy i wszystko dobrze wymieszać.
- Wylać płynną masę na spód tarty oraz wyłożyć przygotowany rabarbar.
- Piec 25-30 min., aż krem się upiecze, a rabarbar będzie miękki.
- Po przestudzeniu, posypać ciasto delikatnie cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz