Makaron rigatoni z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi

             Niezwykle prosty, a jednak jeden z moich ulubionych makaronów z sosem. Połączenie oliwy, boczku i sera grana padano musi być udana. Pomidorki koktajlowe wnoszą słodko - kwaśne orzeźwienie. Pewnie za to tak kochamy włoską kuchnię. Jej prostota jest genialna, a dobre składniki gwarantują wspaniały smak. Całe danie do przygotowania w 25 min. 

Przepis dla 4 osób.



Składniki:

  1. Makaron rigatoni (lub penne), 400 g
  2. Pancetta lub boczek wędzony, 200 g
  3. Cebulka dymka, 3 szt. (lub 1 cebula zwykła)
  4. Pomidorki koktajlowe, 150 g
  5. Ser grana padano, 70 g + trochę do posypania gotowego dania
  6. Oliwa z oliwek, 2 łyżki
  7. Sól morska, 1 i 1/2 łyżki
  8. Bazylia, garść listków
Przygotowanie:
  1. Do dużego garnka wlać 4 l wody, wsypać sól, przykryć i gotować do wrzenia.
  2. Pancettę lub boczek pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki. Pomidorki koktajlowe umyć. Ser grana padano zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bazylię drobno posiekać.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron, przemieszać, aby nie przywarł do dna. 
  4. Rozgrzać patelnię, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać boczek i cebulę. Smażyć 3-4 min., aż boczek zacznie się rumienić. Dodać pomidorki koktajlowe, smażyć 2-3 min., aż zaczną lekko pękać. Zestawić z ognia.
  5. Zachować jedną chochlę wody z makaronu. Odłożyć. Odcedzić ugotowany makaron al dente, wrzucić go z powrotem do garnka, wstawić na ogień, wlać cały sos, dodać chochlę wody z makaronu, dodać ser grana padano i dokładnie wymieszać, aż sos zrobi się kremowy. 
  6. Makaron z sosem wyłożyć na talerze, posypać serem grana padano i bazylią. 



Komentarze

Popularne posty