Makaron rigatoni z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi
Niezwykle prosty, a jednak jeden z moich ulubionych makaronów z sosem. Połączenie oliwy, boczku i sera grana padano musi być udana. Pomidorki koktajlowe wnoszą słodko - kwaśne orzeźwienie. Pewnie za to tak kochamy włoską kuchnię. Jej prostota jest genialna, a dobre składniki gwarantują wspaniały smak. Całe danie do przygotowania w 25 min.
Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- Makaron rigatoni (lub penne), 400 g
- Pancetta lub boczek wędzony, 200 g
- Cebulka dymka, 3 szt. (lub 1 cebula zwykła)
- Pomidorki koktajlowe, 150 g
- Ser grana padano, 70 g + trochę do posypania gotowego dania
- Oliwa z oliwek, 2 łyżki
- Sól morska, 1 i 1/2 łyżki
- Bazylia, garść listków
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlać 4 l wody, wsypać sól, przykryć i gotować do wrzenia.
- Pancettę lub boczek pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki. Pomidorki koktajlowe umyć. Ser grana padano zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bazylię drobno posiekać.
- Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron, przemieszać, aby nie przywarł do dna.
- Rozgrzać patelnię, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać boczek i cebulę. Smażyć 3-4 min., aż boczek zacznie się rumienić. Dodać pomidorki koktajlowe, smażyć 2-3 min., aż zaczną lekko pękać. Zestawić z ognia.
- Zachować jedną chochlę wody z makaronu. Odłożyć. Odcedzić ugotowany makaron al dente, wrzucić go z powrotem do garnka, wstawić na ogień, wlać cały sos, dodać chochlę wody z makaronu, dodać ser grana padano i dokładnie wymieszać, aż sos zrobi się kremowy.
- Makaron z sosem wyłożyć na talerze, posypać serem grana padano i bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz