Sałatka z suszonymi pomidorami, brie i awokado

             Ochota na wiosenne smaki coraz silniej daje o sobie znać, ale nadal nie ma wyboru jeśli chodzi o nowalijki. Ta sałatka jest ze mną przez cały rok, śmiało serwuję ją jako danie obiadowe, jest niezwykle sycąca. Jest tu i dużo warzyw, zdrowe tłuszcze i białko, tak więc komplet jeśli chodzi o pełnowartościowy posiłek. 

Porcja dla 3 osób.



Składniki:

  1. Sałata lodowa, 1/2 główki
  2. Pomidorki koktajlowe, 250 g
  3. Awokado, 1 szt.
  4. Słonecznik łuskany, 1/2 szklanki
  5. Ser brie, 100 g
  6. Suszone pomidory, 8 kawałków
  7. Sos do sałatki: musztarda sarepska 2 łyżki, oliwa z oliwek extra virgin 2 łyżki, miód płynny 1 łyżka, sól morska 1/2 łyżeczki, pieprz świeżo mielony 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa umyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, aż zacznie się lekko brązowić. Przełożyć do miseczki. 
  2. Sałatę lodową porwać na kawałki lub pokroić nożem. Pomidory przekroić wzdłuż na połówki. Awokado przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę, obrać i pokroić na półplasterki.
  3. Ser brie pokroić na mniejsze kawałki, podobnie suszone pomidory. 
  4. Na talerze wyłożyć sałatę, następnie pomidorki koktajlowe, suszone, awokado, ser brie. Posypać uprażonym słonecznikiem. 
  5. Sos do sałatki: do słoiczka przełożyć 2 łyżki musztardy, oliwę z oliwek, sól, pieprz i miód. Zamknąć słoiczek, energicznie potrząsać, aż do wymieszania składników.
  6. Polać przygotowanym sosem sałatkę, podawać od razu. 



Komentarze

Popularne posty