Sałatka z suszonymi pomidorami, brie i awokado
Ochota na wiosenne smaki coraz silniej daje o sobie znać, ale nadal nie ma wyboru jeśli chodzi o nowalijki. Ta sałatka jest ze mną przez cały rok, śmiało serwuję ją jako danie obiadowe, jest niezwykle sycąca. Jest tu i dużo warzyw, zdrowe tłuszcze i białko, tak więc komplet jeśli chodzi o pełnowartościowy posiłek.
Porcja dla 3 osób.
Składniki:
- Sałata lodowa, 1/2 główki
- Pomidorki koktajlowe, 250 g
- Awokado, 1 szt.
- Słonecznik łuskany, 1/2 szklanki
- Ser brie, 100 g
- Suszone pomidory, 8 kawałków
- Sos do sałatki: musztarda sarepska 2 łyżki, oliwa z oliwek extra virgin 2 łyżki, miód płynny 1 łyżka, sól morska 1/2 łyżeczki, pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa umyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, aż zacznie się lekko brązowić. Przełożyć do miseczki.
- Sałatę lodową porwać na kawałki lub pokroić nożem. Pomidory przekroić wzdłuż na połówki. Awokado przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę, obrać i pokroić na półplasterki.
- Ser brie pokroić na mniejsze kawałki, podobnie suszone pomidory.
- Na talerze wyłożyć sałatę, następnie pomidorki koktajlowe, suszone, awokado, ser brie. Posypać uprażonym słonecznikiem.
- Sos do sałatki: do słoiczka przełożyć 2 łyżki musztardy, oliwę z oliwek, sól, pieprz i miód. Zamknąć słoiczek, energicznie potrząsać, aż do wymieszania składników.
- Polać przygotowanym sosem sałatkę, podawać od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz