Zapiekane klopsiki w sosie pomidorowym z mozzarellą i pieczoną marchewką
Klopsiki z mięsa wieprzowo - wołowego zatopione w sosie pomidorowym w towarzystwie pieczonych młodych marchewek, które nieśmiało mówią, że nadeszła wiosna. Marchewki pasują tu doskonale, słodkie, chrupiące, świetnie komponują się z lekko kwaśnym, wytrawnym sosem pomidorowym i doprawionymi klopsikami. Kuchnia włoska nie zawodzi po raz kolejny. Zamiast marchewek można podać szpinak z patelni lub pieczone ziemniaki.
Przepis na ok. 14 klopsików, dla 3-4 osób.
Składniki na sos pomidorowy:
- Pomidory w puszce, 400 g
- Cebula, 1 szt.
- Czosnek, 2 ząbki
- Oliwa z oliwek, 1 łyżka
- Wino czerwone, wytrawne, 125 ml
- Oregano suszone, 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
- Cukier, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Umyć, obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, po czym dodać pokrojoną cebulę, lekko posolić i dusić do zeszklenia, ok. 3-4 min. Następnie dodać czosnek i smażyć kolejną minutę.
- Następnie dodać pomidory w puszce, wino czerwone, oregano, sól, pieprz i cukier. Wymieszać, zmniejszyć ogień na minimalny i dusić pod przykryciem ok. 20 min., aż sos zrobi się gęsty i intensywny. Odstawić.
Składniki na klopsiki:
- Mięso mielone wieprzowo - wołowe, 600 g
- Cebula, 1/2 szt.
- Bułka tarta, 1/2 szklanki
- Czosnek, 2 ząbki
- Parmezan, 50 g
- Jajko, 1 szt.
- Sól, pieprz
- Mąka pszenna do obtoczenia klopsików
- Olej rzepakowy, 1 łyżki
- Natka pietruszki, 1 łyżka
- Mozzarella świeża, 1 kulka, 125 g
Przygotowanie:
- Parmezan zetrzeć na tarce, tak samo cebulę i czosnek.
- Do dużej miski przełożyć mięso, dodać startą cebulę i czosnek. Wbić jajko, dodać parmezan, sól i pieprz, wymieszać ręką. Dodać bułkę tartą i ponownie wymieszać.
- Formować z masy mięsnej niewielkie klopsiki (wielkości orzecha włoskiego), obtoczyć je w mące pszennej i odłożyć na bok.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- Rozgrzać dużą patelnię, wlać olej rzepakowy i obsmażyć klopsiki ze wszystkich stron na średnim ogniu, ok. 5-6 min.
- Mozzarellę cienko pokroić, natkę drobno posiekać.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć sos pomidorowy i wszystkie usmażone klopsiki, na wierzch położyć plasterki mozzarelli. Zapiekać 20-25 min.
- Klosiki podawać posypane natką pietruszki w towarzystwie pieczonych marchewek.
Składniki na pieczoną młodą marchewkę:
- Młoda marchewka, 2 pęczki, 1 kg
- Miód, 2 łyżki
- Oliwa z oliwek, 3 łyżki
- Sól, 1łyżeczka
- Pieprz, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- Oderwać nać od marchwi, ale zostawić zielone końcówki. Umyć marchew, obrać i przekroić wzdłuż na pół.
- Miód wymieszać z oliwą z oliwek i solą, doprawić pieprzem.
- Marchew przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać przygotowaną marynatą i piec 25-30 min. (najlepiej jednocześnie z klopsikami).
- Podawać z klopsikami.
Komentarze
Prześlij komentarz