Zapiekane klopsiki w sosie pomidorowym z mozzarellą i pieczoną marchewką

             Klopsiki z mięsa wieprzowo - wołowego zatopione w sosie pomidorowym w towarzystwie pieczonych młodych marchewek, które nieśmiało mówią, że nadeszła wiosna. Marchewki pasują tu doskonale, słodkie, chrupiące, świetnie komponują się z lekko kwaśnym, wytrawnym sosem pomidorowym i doprawionymi klopsikami. Kuchnia włoska nie zawodzi po raz kolejny. Zamiast marchewek można podać szpinak z patelni lub pieczone ziemniaki. 

Przepis na ok. 14 klopsików, dla 3-4 osób.



Składniki na sos pomidorowy:

  1. Pomidory w puszce, 400 g
  2. Cebula, 1 szt.
  3. Czosnek, 2 ząbki
  4. Oliwa z oliwek, 1 łyżka
  5. Wino czerwone, wytrawne, 125 ml
  6. Oregano suszone, 1 łyżeczka
  7. Sól, pieprz
  8. Cukier, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
  1. Umyć, obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, po czym dodać pokrojoną cebulę, lekko posolić i dusić do zeszklenia, ok. 3-4 min. Następnie dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. 
  2. Następnie dodać pomidory w puszce, wino czerwone, oregano, sól, pieprz i cukier. Wymieszać, zmniejszyć ogień na minimalny i dusić pod przykryciem ok. 20 min., aż sos zrobi się gęsty i intensywny. Odstawić.

Składniki na klopsiki:

  1. Mięso mielone wieprzowo - wołowe, 600 g
  2. Cebula, 1/2 szt.
  3. Bułka tarta, 1/2 szklanki
  4. Czosnek, 2 ząbki
  5. Parmezan, 50 g
  6. Jajko, 1 szt.
  7. Sól, pieprz
  8. Mąka pszenna do obtoczenia klopsików
  9. Olej rzepakowy, 1 łyżki
  10. Natka pietruszki, 1 łyżka
  11. Mozzarella świeża, 1 kulka, 125 g
Przygotowanie:
  1. Parmezan zetrzeć na tarce, tak samo cebulę i czosnek.
  2. Do dużej miski przełożyć mięso, dodać startą cebulę i czosnek. Wbić jajko, dodać parmezan, sól i pieprz, wymieszać ręką. Dodać bułkę tartą i ponownie wymieszać. 
  3. Formować z masy mięsnej niewielkie klopsiki (wielkości orzecha włoskiego), obtoczyć je w mące pszennej i odłożyć na bok. 
  4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  5. Rozgrzać dużą patelnię, wlać olej rzepakowy i obsmażyć klopsiki ze wszystkich stron na średnim ogniu, ok. 5-6 min.
  6. Mozzarellę cienko pokroić, natkę drobno posiekać.
  7. Do naczynia żaroodpornego przełożyć sos pomidorowy i wszystkie usmażone klopsiki, na wierzch położyć plasterki mozzarelli. Zapiekać 20-25 min. 
  8. Klosiki podawać posypane natką pietruszki w towarzystwie pieczonych marchewek.


Składniki na pieczoną młodą marchewkę:
  1. Młoda marchewka, 2 pęczki, 1 kg
  2. Miód, 2 łyżki
  3. Oliwa z oliwek, 3 łyżki
  4. Sól, 1łyżeczka
  5.  Pieprz, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  2. Oderwać nać od marchwi, ale zostawić zielone końcówki. Umyć marchew, obrać i przekroić wzdłuż na pół.
  3. Miód wymieszać z oliwą z oliwek i solą, doprawić pieprzem.
  4. Marchew przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać przygotowaną marynatą i piec 25-30 min. (najlepiej jednocześnie z klopsikami).
  5. Podawać z klopsikami.



Komentarze

Popularne posty