Żurek wielkopolski
Dziś tradycyjnie.. Klasyczny przepis na żurek, treściwy, lekko kwaskowaty, o głębokim smaku wędzonego mięsa i białej kiełbasy. Musiałam sama kilka razy "sparzyć" się na tej zupie, aby w końcu otrzymać taki efekt, jaki chciałam. Nie jest to oczywiście trudna zupa, ale należy uważać z ziemniakami i zakwasem na żurek. Poniżej wskazówki:).
Przepis na 8-10 porcji
Składniki:
- Włoszczyzna, 1 pęczek
- Cebula, 2 małe szt.
- Wędzone kości wieprzowe, 500-600 g
- Ziele angielskie, 3 szt., liście laurowe, 3 szt., ziarna pieprzu czarnego, 5 szt.
- Suszone grzyby, 1 garść
- Czosnek, 4 ząbki
- Wędzony boczek, 200 g
- Biała kiełbasa, 400 g
- Ziemniaki, 600 g
- Zakwas na żurek, 500 ml
- Majeranek, 1 łyżka
- Jajka gotowane na twardo, 6 szt.
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na kilka godzin przed gotowaniem wyciągnąć zakwas na żurek, aby ocieplił się do temperatury pokojowej (dzięki temu zakwas lepiej połączy się z wywarem i nie zrobią się na wierzchu zupy kluski).
- Włoszczyznę umyć, obrać. Cebulę obrać i opalić nad gazowym palnikiem, aż w połowie zrobi się czarna. Przełożyć włoszczyznę, cebulę do dużego garnka (co najmniej 5 litrowego), zalać wodą (3 l), dodać wędzone kości, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, suszone grzyby i obrane ząbki czosnku. Całość gotować na małym ogniu co najmniej 2-2,5 h.
- Obrać i umyć ziemniaki, pokroić je w kostkę. Wrzucić pokrojone ziemniaki do garnka, zalać wodą, osolić i ugotować do miękkości. Odcedzić i odstawić*.
- Boczek pokroić w paseczki lub kosteczkę, podsmażyć na patelni, odstawić.
- Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół.
- Gdy wywar jest gotowy, wyłowić z niego pora, pietruszkę i selera, zmniejszyć ogień na minimalny. Do wywaru przełożyć usmażony boczek, wrzucić białą kiełbasę. Gotować na małym ogniu 15 min. Wyłowić kiełbasę i pokroić ją na plasterki, po czym wrzucić z powrotem do zupy.
- Zakwas na żurek dobrze wymieszać potrząsając butelką, a następnie wlać do zupy i delikatnie wymieszać. Wrzucić ugotowane ziemniaki. Wymieszać.
- Zupę spróbować do smaku, dodać sól i pieprz, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać majeranek.
- Nałożyć na talerze wraz z ugotowanym jajkiem.
*Nie należy wrzucać surowych ziemniaków do żurku, jeśli jest już w nim zakwas, bowiem nie ugotują się z powodu kwaśnego odczynu zupy.
Komentarze
Prześlij komentarz