Żurek wielkopolski

             Dziś tradycyjnie.. Klasyczny przepis na żurek, treściwy, lekko kwaskowaty, o głębokim smaku wędzonego mięsa i białej kiełbasy. Musiałam sama kilka razy "sparzyć" się na tej zupie, aby w końcu otrzymać taki efekt, jaki chciałam. Nie jest to oczywiście trudna zupa, ale należy uważać z ziemniakami i zakwasem na żurek. Poniżej wskazówki:).

Przepis na 8-10 porcji



Składniki:

  1. Włoszczyzna, 1 pęczek
  2. Cebula, 2 małe szt.
  3. Wędzone kości wieprzowe, 500-600 g
  4. Ziele angielskie, 3 szt., liście laurowe, 3 szt., ziarna pieprzu czarnego, 5 szt.
  5. Suszone grzyby, 1 garść
  6. Czosnek, 4 ząbki
  7. Wędzony boczek, 200 g
  8. Biała kiełbasa, 400 g
  9. Ziemniaki, 600 g
  10. Zakwas na żurek, 500 ml
  11. Majeranek, 1 łyżka
  12. Jajka gotowane na twardo, 6 szt.
  13. Sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Na kilka godzin przed gotowaniem wyciągnąć zakwas na żurek, aby ocieplił się do temperatury pokojowej (dzięki temu zakwas lepiej połączy się z wywarem i nie zrobią się na wierzchu zupy kluski).
  2. Włoszczyznę umyć, obrać. Cebulę obrać i opalić nad gazowym palnikiem, aż w połowie zrobi się czarna. Przełożyć włoszczyznę, cebulę do dużego garnka (co najmniej 5 litrowego), zalać wodą (3 l), dodać wędzone kości, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, suszone grzyby i obrane ząbki czosnku. Całość gotować na małym ogniu co najmniej 2-2,5 h. 
  3. Obrać i umyć ziemniaki, pokroić je w kostkę. Wrzucić pokrojone ziemniaki do garnka, zalać wodą, osolić i ugotować do miękkości. Odcedzić i odstawić*.
  4. Boczek pokroić w paseczki lub kosteczkę, podsmażyć na patelni, odstawić.
  5. Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół.
  6. Gdy wywar jest gotowy, wyłowić z niego pora, pietruszkę i selera, zmniejszyć ogień na minimalny. Do wywaru przełożyć usmażony boczek, wrzucić białą kiełbasę. Gotować na małym ogniu 15 min. Wyłowić kiełbasę i pokroić ją na plasterki, po czym wrzucić z powrotem do zupy.
  7. Zakwas na żurek dobrze wymieszać potrząsając butelką, a następnie wlać do zupy i delikatnie wymieszać. Wrzucić ugotowane ziemniaki. Wymieszać.
  8. Zupę spróbować do smaku, dodać sól i pieprz, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać majeranek.
  9. Nałożyć na talerze wraz z ugotowanym jajkiem.
*Nie należy wrzucać surowych ziemniaków do żurku, jeśli jest już w nim zakwas, bowiem nie ugotują się z powodu kwaśnego odczynu zupy.


Komentarze

Popularne posty